Partij van de Arbeid


Den Haag, 23 januari 2007


Vragen van de leden Spekman en Koenders (beiden PvdA) aan de ministers van Justitie en van Buitenlandse zaken


over de verder verslechterde mensenrechten- en veiligheidssituatie in Sri Lanka


1. Hebt u kennis genomen van recente brieven van UNHCR, Amnesty International en Vluchtelingenwerk Nederland waarin aandacht wordt gevraagd voor ernstige ontwikkelingen ten aanzien van de mensenrechten- en veiligheidssituatie in Sri Lanka 1].


2. Deelt u de visie van Amnesty International en Vluchtelingenwerk Nederland dat gezien de ernstig verslechterde veiligheids- en mensenrechtensituatie in Sri Lanka- beslissingen in individuele asielverzoeken niet meer goed genomen kunnen worden op grond van (niet meer actuele) berichtgeving in het algemene ambtsbericht Sri Lanka van augustus 2004?


3. UNHCR is van mening dat er geen sprake is van een verblijfsalternatief voor Tamils in Sri Lanka gegeven de actuele situatie. Neemt u dit oordeel over? Deelt u onze mening dat, gezien de recente uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens inzake Salah Sheekh v. Nederland 2] extra voorzichtigheid geboden is ten aanzien van het tegenwerpen van een binnenlands vestigingsalternatief?


4. Bent u bereid om een beslis- en vertrekmoratorium in te stellen met betrekking tot asielaanvragen van personen afkomstig uit Sri Lanka, tenminste tot naar verwachting in april 2007 - het nieuwe ambtsbericht van de Minister van Buitenlandse Zaken over Sri Lanka wordt uitgebracht?


5. Kunt u gezien de ernst van de situatie in Sri Lanka spoedig antwoord geven op bovenstaande vragen?


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann


Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid


Plein 2


K 117


Postbus 20018


2500 EA Den Haag


Tel: 070 318 2694


Fax: 070 318 2800


c.linnemann@tweedekamer.nl


1] UNHCR Position on the international protection needs of asylum-seekers from Sri Lanka . December 2006. Brieven van Amnesty International en Vluchtelingenwerk Nederland van respectievelijk 7 november 2006 en 17 oktober 2006


2] Uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (Third Section) van 11 januari 2007, application no. 1948/04