Bedrijfsleven verantwoordelijk voor mensenrechten

Icco

Mary Robinson van World Social Forum
naar World Economic Forum:

.Ook bedrijfsleven verantwoordelijk voor mensenrechten.

Dat mensenrechten niet alleen een verantwoordelijkheid zijn van regeringen, dringt ook tot het bedrijfsleven door. .In deze tijd van globalisering is de verantwoordelijkheid voor mensenrechten ook komen te liggen bij het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld., zegt Mary Robinson tijdens het zevende World Social Forum, dat tot 26 januari in Nairobi, Kenia plaatsvindt. Robinson, voormalig hoge commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties en voormalig president van Ierland, en namens ICCO te gast op het WSF pleit voor een dialoog en samenwerking tussen bedrijfsleven en mensenrechtenorganisaties. Met deze boodschap gaat zij naar het World Economic Forum dat morgen in Davos, Zwitserland begint.

Het bedrijfsleven raakt er steeds meer van overtuigd dat mensenrechten en milieubescherming moeten worden geïntegreerd in hun beleid. Klanten/afnemers willen een eerlijk product en werknemers willen trots zijn op hun bedrijf. Grote bedrijven als Google, Microsoft en Nike begrijpen die boodschap inmiddels goed en hebben deskundigen in de arm genomen om mensenrechtenprincipes in hun beleid te integreren.

.Mensenrechten laten zich niet vertalen in links en rechts, maar zijn een verantwoordelijkheid van iedereen., aldus Robinson. .De mensenrechtenorganisaties zijn goed georganiseerd, onder andere in het Human Dignity and Human Rights Caucus, waaraan ook ICCO deelneemt. Deze organisaties beschikken over specifieke kennis waarmee het bedrijfsleven zijn voordeel kan doen.. Op het invloedrijke World Economic Forum spreekt Robinson alleen met de grote bedrijven, omdat die daar zijn vertegenwoordigd. Het midden- en kleinbedrijf is ook een belangrijke factor. .Zo.n 3.000 bedrijven in 17 landen hebben het United Nations Global Compact getekend., vertelt Robinson. .Op deze manier worden mensenrechten en milieubescherming geïnstitutionaliseerd. Dat zal ook bij het grote bedrijfsleven moeten gebeuren. Google, Microsoft en Nike mogen geen incidenten zijn..

Klimaatverandering
Op het World Economic Forum praten de grote bedrijven ook over hun verantwoordelijkheid ten aanzien van de gevolgen van klimaatveranderingen. Robinson: .Klimaatverandering heeft alles te maken met mensenrechten. Bedrijven in de rijke landen zijn mede verantwoordelijk voor de verandering van het klimaat. De gevolgen daarvan worden vooral gedragen door arme mensen in zuidelijke landen. Door overstromingen en verwoestijning worden zij direct in hun bestaanszekerheid bedreigd. Het is tijd dat bedrijven en overheden in het Westen hun verantwoordelijkheid hiervoor gaan inzien. Ieder mens heeft tenslotte recht op een veilige leefomgeving, in Nederland en zeker ook in de rest van de wereld..

Volgend jaar in 2008 is de zestigste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. .Een goed moment., aldus Robinson, .om een structurele samenwerking tussen mensenrechtenorganisaties en bedrijfsleven te realiseren.. Met die boodschap vertrekt zij vandaag naar het World Economic Forum in Davos.


---