Gemeente Zoetermeer

Vijf architectuurwandelingen

Wandelen door de tijd in Zoetermeer

Op het gebied van architectuur valt er in Zoetermeer veel te genieten. Niet voor niets wordt de stad weleens het grootste openlucht museum van naoorlogse architectuur en stedenbouw genoemd. Al dat moois is te bekijken aan de hand van een architectuurwandeling.

In opdracht van de gemeente en Floravontuur Promotie Zoetermeer heeft kunsthistorica Simone Langeveld daarom vijf wandelingen samengesteld, die Zoetermeer van een onverwacht verrassende kant laten zien. De wandelbrochures zijn gepresenteerd tijdens de Vakantiebeurs in Utrecht. De gedeputeerde van Zuid-Holland Erik van Heijningen en burgemeester J. Waaijer namen de eerste exemplaren in ontvangst.

Verkrijgbaar

Elke wandelbrochure is rijk geïllustreerd en bevat een inleiding op de wijk, een toelichting op de routebeschrijving en een handzaam kaartje. Zij zijn onder meer verkrijgbaar bij het Stadhuis, de Zoetermeerse bibliotheken en het kantoor van Floravontuur Promotie Zoetermeer, Eerste Stationsstraat 97.

De vijf architectuurwandelingen

De wandelingen laten per wijk de tijdgeest zien. De wandeling in de wijk Dorp brengt de wandelaar terug naar de sfeer van de jaren vijftig, de tijd dat Zoetermeer nog een echt boerendorp was. In Palenstein en Driemanspolder voert de route de wandelaar door de bakermat van de voormalige groeikern Zoetermeer uit de jaren zestig. Buytenwegh staat garant voor bijzondere architectuurvormen: de dekwoningen en de dijkwoningen, het voormalige ministerie van OC&W, én voor dwalen over kronkelige wegen en woonerven. De wandeling door het Zoetermeerse Plassengebied leidt door ruige natuur en langs eeuwenoude cultuurhistorische plekken aan het water. In Seghwaert voert de route wandelaars langs maar liefst vijftien vijvers en vijf parken en laat ook een typische jaren zeventig-wijk zien.