Politie Midden- en West Brabant

Aware Alarmsysteem van start

TILBURG, 23 januari 2007

Bedreigde vrouwen beter beschermd

AWARE-alarmsysteem als pilot in Midden en West Brabant

BREDA: Op dinsdag 23 januari 2007 hebben vertegenwoordigers van het Advies en Steunpunt Huiselijk Geweld/Vrouwenopvang (ASHG) en de politie Midden en West Brabant het startsein gegeven om in pilotvorm te starten met het AWARE-alarmsysteem. In de districten Bergen op Zoom en Tilburg zal daar als eerste in de provincie mee aan de slag worden gegaan. Ketenpartners politie Midden en West Brabant en vrouwenopvangorganisaties de Bocht (Midden-Brabant) en Valkenhorst (West-Brabant), ondertekenden de overeenkomst te Breda. Als na evaluatie blijkt dat het initiatief succesvol is, zal AWARE in 2008 regionaal worden uitgerold.

Het AWARE-alarmsysteem is ontwikkeld voor ernstig (bijvoorbeeld door hun ex-partner) bedreigde vrouwen zodat zij sneller en beter kunnen worden bijgestaan door hulpverleningsdiensten. Het alarmsysteem bestaat uit een zgn. AWARE-mobiel waarmee contact gemaakt kan worden met een particuliere alarmcentrale die onmiddellijk doorschakelt naar de gemeenschappelijke meldkamer van de politie. De alarmcentrale kan door middel van GPS-techniek de positie van de vrouw vrij nauwkeurig bepalen en meldt dit bij de politiemeldkamer. De politie geeft aan dit soort meldingen een eerste prioriteit en pleegt hierop onmiddellijke inzet.

Selectie
Vrouwen waarbij een feitelijke dreiging is vastgesteld komen in aanmerking voor dit systeem. Kandidaat deelnemers voor het AWARE-alarmsysteem worden streng geselecteerd: de
vrouwenopvangorganisaties doen een zeer uitgebreide intake en de politie voert een antecedentenonderzoek uit. Vervolgens wordt de aanvraag door de Indicatiecommissie beoordeeld, alvorens een apparaat wordt toegekend. In Midden en West Brabant zijn 16 apparaten beschikbaar voor bedreigde vrouwen.

Het systeem wordt op dit moment op diverse plaatsen in Nederland succesvol gebruikt. De ervaring daarbij is dat er nauwelijks tot alarmering wordt overgegaan. Het blijkt vooral een krachtige psychologische uitwerking te hebben voor zowel bedreigde vrouwen als belagers.

Bij het project zijn Vrouwenopvangorganisaties, Reclassering, ASHGs, politie Midden en West Brabant en Openbaar Ministerie betrokken.


---einde bericht--

Dit is een gezamenlijk persbericht van Vrouwenopvang Midden en West Brabant en politie Midden en West Brabant.

Auteur: Manfredi Mauro