European Union



Brussel, 19 januari 2007

5467/07 (Presse 8)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie betreffende de vrijspraak van vijf verdachten in Burundi

De Europese Unie is ingenomen met de vrijspraak en de invrijheidstelling van de vooraanstaande personen die in verdenking waren gesteld van betrokkenheid bij een vermeende poging tot staatsgreep in Burundi. De Unie had meteen haar bezorgdheid geuit over de arrestatie van de beschuldigden. Zij is tevens verheugd over de recente vrijlating van de journalisten en activisten uit de civiele samenleving. Deze vrijlatingen dragen bij tot een positief klimaat dat de rechtsstaat en de democratische instellingen ten goede komt.

De Europese Unie hoopt dat deze maatregelen een bemoedigende stap vormen op de weg naar een democratie waarin de vrijheid van meningsuiting wordt geëerbiedigd.

De Europese Unie onderstreept dat de eerbiediging van de democratische waarden die wij gemeen hebben, de basis vormt van de betrekkingen tussen de Europese Unie en Burundi.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.