Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2007-032       |
|                                            |Arnhem|23 januari 2007|
|                                            |,     |               |
ONTWERPWIJZIGING PROVINCIALE MILIEUVERORDENING GELDERLAND

De Provinciale milieuverordening Gelderland (PmG) wordt aangepast naar aanleiding van nieuwe wettelijke en beleidsmatige ontwikkelingen op het gebied van bodemsanering en grondwaterbeschermingsgebieden. De regels voor bodemsaneringen worden aangepast vanwege de wijziging van de Wet bodembescherming die het mogelijk maakt dat bij een bodemsanering niet langer de verontreiniging volledig hoeft worden verwijderd. Volstaan kan worden met een functiegerichte en kosteneffectieve sanering, waarbij de grond geschikt wordt gemaakt voor toegepast gebruik. Daarnaast wordt de begrenzing van een stiltegebied en van een viertal grondwaterbeschermingsgebieden aangepast. Het gaat om de gebieden Borculo, Harderwijk, Putten, De Pol (gemeente Doetinchem) en Ellecom (gemeente Rheden). De aanwijzing van drie grondwaterbeschermingsgebieden (Tolkamer in Rijnwaarden, Harfsen in gemeente Lochem en Stille Wald in Doetinchem in) vervalt. Het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland heeft dit vandaag besloten.

Inspraakreacties op de wijziging kunnen worden ingediend van 1 februari 2007 tot en met 14 maart 2007. Gemeenten, waterschappen, regio's en andere betrokkenen zijn hierover per brief geïnformeerd.

Milieuverordening
Op grond van de Wet milieubeheer bestaat de verplichting een verordening ter bescherming van het milieu vast te stellen. In Gelderland wordt deze ingevuld met de Provinciale milieuverordening Gelderland. In de verordening worden regels gesteld voor onder meer: grondwaterbeschermingsgebieden, stiltegebieden, bodemsanering, afval en ontheffingen.

De wijziging van de Wet bodembescherming zorgt voor een kostenbesparing voor alle betrokken partijen bij een bodemsanering. Niet langer moet de verontreiniging volledig worden verwijderd, maar kan worden volstaan met een sanering die is afgestemd op het beoogde gebruik. Deze wijze van saneren heeft tot gevolg dat na de sanering vaak verontreiniging in de grond achterblijft. De restverontreiniging moet na sanering goed beheerd worden. Daarom is het noodzakelijk om aan de uitvoering van de sanering en het beheer van de eventuele resterende verontreiniging, voorwaarden te stellen. Provinciale Staten hebben de bevoegdheid om hiervoor regels op te stellen. Deze zijn in de aangepaste verordening opgenomen.

Inspraakmogelijkheden
De ontwerpwijziging Provinciale milieuverordening Gelderland, vijfde tranche, ligt van 1 februari tot en met 14 maart 2007 ter inzage in de Gelderse gemeentehuizen (op de tijd en wijze zoals dat gebruikelijk is in de betreffende gemeente) en in de bibliotheek van het Huis der Provincie, Markt 11 te Arnhem (op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur). Tijdens deze periode kan iedereen mondeling en schriftelijk zijn reactie op het ontwerp kenbaar maken bij de provincie. De inspraakreacties kunnen worden verzonden naar: provincie Gelderland, dienst Milieu en Water, t.a.v. dhr. V.B. Roerdink, Postbus 9090, 6800 GX Arnhem, onder vermelding van: "Provinciale milieuverordening Gelderland".

Naar verwachting stellen Provinciale Staten de wijziging van de Provinciale milieuverordening Gelderland op 27 juni 2007 vast.