Productschap Diervoeder

23/01/2007

Hygiëneprotocol reinigen en ontsmetten van transportmiddelen voor het vervoer van diervoeder

Bestemd voor: alle GMP+ gecertificeerde bedrijven en certificatie instellingen

Het Productschap Diervoeder en Nevedi hebben in samenwerking met Transport en Logistiek Nederland (TLN) een hygiëneprotocol opgesteld voor reiniging en ontsmetting van transportmiddelen. In dit protocol wordt bepaald welke hygiënemaatregelen er tijdens een dierziekte uitbraak in acht genomen moeten worden bij het transporteren van diervoeder.

Om dierziekten te bestrijden kan het nodig zijn dat transportmiddelen van diervoeders gereinigd en ontsmet moeten worden. Dit is o.a. noodzakelijk wanneer deze transportmiddelen veehouderijbedrijven/ risicogebieden betreden of verlaten. De transporteurs kunnen aan de uitvoering van deze reiniging en ontsmetting invulling geven door het toepassen van dit hygiëneprotocol.

Door het Productschap Diervoeder, Nevedi en TLN is een hygiëneprotocol opgesteld, dat inmiddels de goedkeuring van de VWA heeft verkregen. In dit protocol wordt ook de mogelijkheid geboden om speciaal voor de reiniging en ontsmetting van diervoedertransportmiddelen wasplaatsen in te richten.

Wasplaatsen, die geschikt zijn voor het uitvoeren van dit Hygiëneprotocol, kunnen zich voorlopig laten registreren bij het Productschap Diervoeder. Dit betreft een voorlopige registratie. Op het moment van een daadwerkelijke dierziekte uitbraak treedt dit protocol in werking en worden de voorlopig geregistreerde wasplaatsen benaderd (in de verdenkingsfase vindt reeds een attentieronde per mail plaats) met het verzoek zich definitief te laten registreren. Zodra de wasplaats aantoonbaar aan de gestelde eisen voldoet komt deze in aanmerking voor een definitieve registratie.

Op de website van het Productschap Diervoeder zal dan de lijst met definitief geregistreerde wasplaatsen gepubliceerd worden, zodat de transporteurs hiervan kennis kunnen nemen.

Het protocol is als Kwaliteitsreeks nr. 115 gepubliceerd.

Registratieformulier Wasplaats i.k.v. het Hygiëneprotocol R&O (24 kB)