Gemeente Geldrop-Mierlo


Belastingen

GEMEENTE TELEFONISCH GOED BEREIKBAAR

De gemeente is, als vervolg op een onderzoek uit 2005, afgelopen jaar opnieuw getest op haar telefonische bereikbaarheid. De organisatie kwam beter uit de test dan vorig jaar: een 7,2 gemiddeld in 2006 tegen een 6,8 in 2005. Het landelijk gemiddelde bij soortgelijke onderzoeken ligt op 6,4.

Het onderzoeksbureau Telan maakte een uitgebreide analyse van 860 telefoontjes in een periode van zes weken. Het maakte onderscheid tussen de telefooncentrale en 50 groepen van medewerkers bij de gemeente. `Krijgen bellers de persoon die ze zoeken aan de lijn?' Dat was de vraag die onderzoeksbureau Telan stelde in het onderzoek naar de telefonische bereikbaarheid van de medewerkers van de gemeente. In 2005 is een soortgelijk onderzoek uitgevoerd. De gemiddelde score wat betreft de bereikbaarheid was toen een 6,8. in 2006 was deze score hoger: een 7,2. Als we bekijken dat het landelijk gemiddelde van soortgelijke onderzoeken ligt op 6,4, kunnen we stellen dat Geldrop-Mierlo het ruim voldoende tot goed doet!

DE TELEFOONCENTRALE
De telefooncentrale werd apart beoordeeld. De snelheid van beantwoording door de centrale voldoet in 91% van de gevallen aan de norm (88% in 2005) en is dus goed te noemen. De medewerkers van de receptie staan in 92% van de gevallen de beller op correcte wijze te woord, terwijl de norm hiervoor 90% is en in 2005 91% gescoord werd. Zij scoren dus goed.

DE AFDELINGEN
De directe bereikbaarheid van de afdelingen scoort net wat lager dan de norm: 77%, met een norm van 80%. Dit is voor de beller echter allemaal niet zo interessant, het belangrijkste voor hem is het aantal geslaagde contactpogingen. Het percentage van telefoontjes die beantwoord worden door de gezochte medewerker bedraagt 83% (2005: 72%). Wanneer een verzoek wordt achtergelaten om terug te bellen, worden mensen slechts in 77 % van de gevallen (2005: 70%) teruggebeld.

VERBETERPUNTEN
Onderzoeksbureau Telan oordeelt dat de gemeente erg tevreden kan zijn met de resultaten, maar er is een aantal verbeterpunten te noemen. De verbeterpunten die in 2005 aan het licht kwamen hebben resultaat gehad. Om te beginnen moet bij afwezigheid nóg actiever naar een collega worden doorgeschakeld dan nu het geval is. Dit heeft alles te maken met de discipline en organisatie. Er moet gezorgd worden voor bereikbaarheid.
Nog teveel bellers wordt gevraagd op een later tijdstip terug te bellen. Het initiatief moet bij de organisatie liggen, een medewerker hoort terug te bellen, niet onze inwoners. De gemeente is tevreden met de onderzoeksresultaten, maar beseft ook dat het nóg beter kan. Wij nemen de adviezen van Telan dan ook serieus en willen de volgende keer nóg beter scoren. Dienstverlening verbeteren vinden we leúk!