Socialistische Partij

SP :: Nieuws

"Voorgestelde wijziging Wet studiefinanciering is anti-solidair"

23-01-2007 * SP-Kamerlid Renske Leijten verzet zich tegen het voorstel van staatssecretaris Bruins om de rente op studiefinanciering te verhogen. De VVD-bewindsman wil met de renteverhoging verbeteringen in het systeem van studiefinanciering betalen. "Het probleem is dat hij zo de rekening alleen bij studenten neerlegt die het niet breed hebben, terwijl studenten met rijke ouders die hoeven te lenen worden ontzien. Dat is dus anti-solidair."

Renske Leijten Afgelopen week kwam Bruins met een voorstel om de wet studiefinanciering 2000 te wijzigen. Hij wil onder meer de rente op de studieleningen fors verhogen. Volgens de staatssecretaris is dat nodig om een verbeteringsoperatie van het studiefinancieringsysteem te kunnen betalen. Renske Leijten is hier tegen: "We weten dat de studiefinanciering te laag is voor studenten die geen kapitaalkrachtige ouders hebben. Een hogere rente kan er toe leiden dat mensen met voldoende capaciteiten om financiële redenen afzien van een studie. Dan doen we jongeren onrecht aan en verspillen we menselijk kapitaal."

Het voorstel van Bruins is een onderdeel van de omstreden leerrechtenwet, waarvan de behandeling door de Eerste Kamer is stilgelegd in afwachting van een nieuwe regering. "De Tweede Kamer moet nu toch opeens hals over kop beslissen over dit ingrijpende voorstel tot renteverhoging, wij gaan er niet mee akkoord dat het onderdeel er op slinkse wijze via de achterdeur alsnog door wordt gefrommeld."