Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

januari 2007

VU podium Poëzieprijs 2007: Hemelbestormers

Creativiteit is het thema van de VU podium Poëzieprijs 2007. De achtste aflevering alweer van de enige poëzieprijs in het Nederlandse taalgebied, die wetenschap tot onderwerp heeft. Het winnende gedicht wordt beloond met een geldbedrag van ¬ 1.000,-.

De titaan Prometheus is de hemelbestormer van de Griekse mythologie. In zijn ogen

was de mens bij de verdeling van de gaven en vaardigheden om te overleven, er nogal bekaaid vanaf gekomen. Prometheus bracht daarin verandering door het vuur uit de hemel te stelen, en het te geven aan de mens. Prometheus zelf werd gruwelijk gestraft door de andere goden, maar de mens kon vanaf dat moment ijzer smeden, een beschaving opbouwen en creatief worden.

VU podium daagt je uit een gedicht te schrijven over het scheppingsproces op elk mogelijk terrein, van wetenschap en techniek tot kunst. Maar vooral over de arrogantie van de creatieve mens. Als wetenschap werkt aan de grenzen van het weten, overschrijdt creativiteit dan die grenzen?

De inzendingen worden beoordeeld door een deskundige jury. De prijsuitreiking vindt traditiegetrouw plaats op tweede pinksterdag, maandag 28 mei 2007, in De Rode Hoed te Amsterdam tijdens een feestelijke poëziemanifestatie.

Wees een hemelbestormer, zoek de grenzen van de mens en overschrijd ze. Stuur een gedicht en win!

Deelname

De gedichten dienen te worden gezonden aan VU podium, Kamer 8A-23, De Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam, onder vermelding van Poëzieprijsvraag , en voorzien van naam, adres en telefoonnummer. Inzenden via e-mail kan ook: vupodium@dienst.vu.nl. De inzendtermijn sluit op zaterdag 7 april 2007. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op www.vupodium.nl.

Noot voor de pers niet ter publicatie: