Kamer: ook meemoeder lesbisch paar juridisch erkennen

Coc nederland

Amsterdam, 23 januari 2007

Kamer: ook meemoeder lesbisch paar juridisch erkennen

Beide ouders van lesbische paren met kinderen moeten dezelfde juridische rechten krijgen. Nu is alleen de biologische moeder juridisch als ouder erkend. De Tweede Kamer heeft vandaag na een intensieve lobby van homobelangenorganisatie COC Nederland met een ruime meerderheid ingestemd met een motie om lesbische meemoeders juridisch te beschermen.

In de motie die met een ruime tweederde meerderheid is aangenomen, wordt minister Verdonk gevraagd de erkenning en ouderschap van rechtswege voor lesbische ouderparen daadwerkelijk te regelen in het wetsvoorstel over adoptie en ouderschap door homo en lesbische paren dat de minister al in voorbereiding heeft. Hiermee wordt de positie van kinderen van een lesbisch stel gelijkgesteld aan de positie van kinderen van heteroseksuelen.

Al in 2000 vroeg een Kamermeerderheid de posities gelijk te stellen. 'De ministers van Justitie, van Christen-Democratische huize, hebben dat tot nu toe altijd tegengehouden',licht COC-voorzitter Frank van Dalen toe. 'Door de wisselingen van portefeuilles tussen Hirsch Ballin en Verdonk is er ruimte ontstaan. We roepen Verdonk op dit snel te regelen voordat het nieuwe kabinet met twee confessionele partijen aantreedt.'

Bij heteroseksuelen was het ouderschap juridisch al geregeld, ook wanneer de vader niet de biologische vader is. Als een kind bij een heterostel via kunstmatige Inseminatie (KI) of met behulp van een zaaddonor geboren wordt, krijgen beide ouders van rechtswege het ouderschap. Wanneer het stel niet getrouwd is, is het ouderschap eenvoudig te regelen. Bij lesbische stellen kan de sociale moeder het ouderschap alleen verkrijgen middels een adoptieprocedure. 'De procedure duurt minimaal een half jaar, kost zeker 1000 euro per kind en is emotioneel belastend', aldus Van Dalen. 'Als de biologische moeder in de tussentijd iets overkomt, dan zijn de kinderen wees.'

Homobelangenorganisatie COC Nederland is blij dat de Partij van de Arbeid en de SP zich aan hun verkiezingsbelofte hebben gehouden door de motie van D66 te steunen. In de aanloop van de verkiezingen tekende PvdA-leider Wouter Bos met COC-voorzitter Frank van Dalen een contract met de Roze Kiezer. 'In het contract staat letterlijk dat kinderen uit het huwelijk van een lesbisch stel worden gelijkgesteld aan de positie van kinderen uit een heterohuwelijk', aldus Van Dalen. De SP liet tijdens de verkiezingscampagne in onze GayVote-enquête weten voor juridische bescherming te zijn. De motie werd ook gesteund door GroenLinks, VVD, PVV en Partij voor de Dieren.