Wettelijke regeling eigen bijdragen daklozen noodzakelijk

Federatie opvang

De beschuldiging aan het Leger des Heils voor het onterecht eigen bijdragen in rekening brengen bij daklozen die in een opvangvoorziening verblijven, is niet juist. Omdat een wettelijke regeling inzake de eigen bijdragen ontbreekt, ontstaan bij cliënten vragen en onduidelijkheden. Daarom is een wettelijke regeling hoog nodig. Dat vindt de Federatie Opvang, de branchevereniging van de instellingen voor maatschappelijke opvang in Nederland.

Cliënten betalen een eigen bijdrage voor hun verblijf in een maatschappelijke opvangvoorziening.
De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het vaststellen van de hoogte van de eigen bijdrage in overleg met de opvanginstellingen. Opvanginstellingen moeten die regeling uitvoeren. De eigen bijdrage regelingen verschillen van gemeente tot gemeente. In Amsterdam betalen cliënten van woonvoorzieningen in de AWBZ evenveel als cliënten in een woonvoorziening van de maatschappelijke opvang. In andere gemeenten gelden voor verschillende vormen van onderdak verschillende bijdragen.

De Federatie Opvang pleit al langere tijd voor een wettelijke regeling van de eigen bijdragen in opvanginstellingen. Dit zou een einde maken aan de huidige ongeregelde en ongelijke situatie. In de Wet Maatschappelijke Ondersteuning is echter door de wetgever nagelaten een regeling op te nemen.