Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

Internet Aangifte uitgebreid

Regio, 23-01-2007 o Politie Noord- en Oost-Gelderland heeft inmiddels ruim 25.000 aangiften verwerkt De politie lanceert een nieuwe versie van de Internet Aangifte op Politie.nl. Belangrijkste vernieuwing is de mogelijkheid om aangifte te doen van een groter aantal delicten op het gebied van diefstal en vernieling. Naast deze inhoudelijke uitbreiding is de nieuwe versie nog gebruiksvriendelijker gemaakt. Daarnaast blijkt deze manier van aangifte doen steeds populairder te worden en heeft de politieregio Noord- en Oost-Gelderland sinds de invoering ruim 25.000 internetaangiften verwerkt.

Meer soorten diefstal en vernieling, zoals diefstal uit schuren, scholen, bedrijven, sportcomplexen vormen de belangrijkste aanvullingen. Ook zakken- of tassenrollerij kan nu via de Internet Aangifte bij de politie worden gemeld. Naast deze uitbreiding is de Internet Aangifte gebruiksvriendelijker gemaakt door alle vragen te vereenvoudigen. Nieuw is de delictsherkenning; op grond van de door de burger verstrekte gegevens wordt vastgesteld van welk type delict er sprake is. Ook aan de zijde van de politie zijn verbeteringen aangebracht, waardoor de politie efficiënter kan werken.

Spelregels en openingstijden politiebureaus niet gewijzigd De spelregels rond de Internet Aangifte zijn niet veranderd. Het gaat om relatief eenvoudige delicten, waarbij er geen aanwijzingen zijn wie de mogelijke dader is en er geen sprake is van geweld. De politie benadrukt dat aangevers van deze delicten uiteraard ook welkom zijn aan het politiebureau voor een persoonlijke ontvangst.

De politiebureaus in onze regio zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 10.00 uur tot 12.00 uur. Deze vrije inlooptijden zijn voor algemene meldingen en vragen. Voor een aangifte dient eerst een afspraak gemaakt te worden via telefoonnummer 0900 8844. De politie heeft voor deze werkwijze gekozen, zodat er alle tijd aan uw aangifte kan worden besteed en u niet onnodig hoeft te wachten Al naar gelang de behoefte van de aangever is er dus een geschikte wijze van aangifte doen voorhanden.

Afhandeling aangifte De aangever krijgt na het versturen van de Internet Aangifte een kennisgeving van de gedane aangifte. Over het verdere verloop van de aangifte zal de aangever afhankelijk van de aard van de aangifte verder worden geïnformeerd. Dit is echter niet in alle gevallen mogelijk. Ten alle tijde levert de aangever door middel van zijn aangifte via internet een belangrijke bijdrage aan het werk van de politie. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan het signaleren van een toename in het aantal fietsdiefstallen in een bepaalde wijk. De politie kan met deze informatie een gerichte aanpak of actie voorbereiden en uitvoeren en daarmee de veiligheid preventief in de wijk vergroten.

Stijging Internet Aangiften De aangifte via het internet, ingevoerd in 2003, heeft inmiddels een zelfstandige plaats binnen de dienstverlening van de politie ingenomen. Het aantal aangiften van de eerder genoemde delicten is in de regio Noord- en Oost-Gelderland de laatste twee jaar licht gedaald. Het aantal aangiften via internet is daarentegen gestegen. Werd in de periode van juni 2004 t/m oktober 2004 in 30% van de gevallen aangifte gedaan via internet, in dezelfde periode in 2006 werd in 47% van de gevallen aangifte gedaan via internet. In deze regio bedraagt het aantal sinds de invoering ruim 25.000. Bij een steekproef onder een aantal mensen die een schriftelijke aangifte deed, bleek vooral het gemak van de schriftelijke aangifte en het zelf te kiezen moment waarop de aangifte gedaan kon worden, van belang te zijn. Vaak krijg je te horen: ik kan om 22.00 uur achter mn pc kruipen en aangifte doen, dat bespaart mij overdag tijd! Nog even de feiten waar onder andere via internet (www.politie.nl) aangifte van gedaan kan worden: diefstal van een fiets, bromfiets of snorfiets, inbraak in een auto, vernieling, graffiti, diefstal uit schuren, scholen, bedrijven en sportcomplexen en van winkeldiefstal. Aangifte via internet kan alleen gedaan worden als er geen aanwijzingen zijn wie de dader is.