Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (23/01/07)

OOSTERHOUT NB, 23 januari 2007

Bevroren ruiten niet schoongemaakt: politie neemt rijbewijs af

WAALWIJK: Politieagenten zagen dinsdagmorgen 23 januari om 05.45 uur een auto rijden waarvan alle ruiten dichtgevroren waren. De bestuurder had dus totaal geen zicht. Hij miste daardoor de bocht op de Bachlaan/Reigerbosweg, knalde de stoep op, om vervolgens via het fietspad tegen een lichtmast tot stilstand te komen. De man droeg geen autogordel en veroorzaakte daardoor met zijn voorhoofd een ster in de voorruit van zijn auto. De 55-jarige Waalwijker verklaarde dat hij haast had en daarom was weggereden zonder zijn ruiten te krabben. Vanwege het verkeersgevaarlijke rijgedrag maakte de politie proces-verbaal op tegen de man. Gezien de ernst van het feit is ook zijn rijbewijs ingevorderd.
De auto moest, gezien de omvang van de schade, worden getakeld door een takelbedrijf.

Vier minderjarige winkeldievegges aangehouden

DONGEN: Personeel van een schoenenwinkel aan de Hoge Ham hield maandagmiddag 22 januari vier meisjes aan op verdenking van winkeldiefstal. De meisjes waren betrapt op het stelen van een paar schoenen en een sjaal. De verdachten werden overgedragen aan de politie en meegenomen naar het politiebureau.
Het gaat om twee 14-jarige meisjes uit Rijen, een 14-jarig meisje uit Dongen en een 15-jarig meisje uit Dongen.
Tijdens de verhoren bleek dat het niet de eerste keer was dat de meisjes een winkeldiefstal pleegden; zo bekenden de 14-jarige Dongense en de twee Rijense meisjes vrijdag 19 januari make-up te hebben gestolen bij een drogisterij aan de Hoge Ham.
De minderjarige verdachten zijn na verhoor overgedragen aan hun ouders.

Man raakt auto kwijt

RAAMSDONKSVEER: Een politieman betrapte maandagmiddag 22 januari op de Keizersdijk een 31-jarige man uit Raamsdonksveer op rijden zonder rijbewijs. Het was niet de eerste keer dat de verdachte achter het stuur van de auto betrapt werd, terwijl hij niet in het bezit is van een geldig rijbewijs. Om die reden heeft de politie de auto van de man in beslag genomen.
De verdachte heeft een verklaring afgelegd. Hij weigerde afstand te doen van het voertuig.

Beginnende bestuurder betrapt op rijden onder invloed

KAATSHEUVEL: Surveillerende politiemensen zagen in de nacht van maandag 22 januari op dinsdag 23 januari rond 04.50 uur in de Gasthuisstraat een auto rijden, waarvan een achterlicht kapot was. Toen ze de bestuurder van de auto, een 22-jarige Waalwijker, daarop wilden wijzen, merkten ze dat de man naar alcohol rook. Hij weigerde echter mee te werken aan een blaastest, waarop hij werd aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Daar bleek uit de ademanalyse dat het ademgehalte van de verdachte 270 ug/l was. Omdat de man een zogenaamde Beginnende Bestuurder is, maakten de politiemensen proces-verbaal tegen hem op.

Sinds 1 januari 2006 is de wetgeving voor beginnende bestuurders strenger dan voor ervaren deelnemers aan het verkeer. Voor beginners ligt de grens bij 88 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht (=ug/l), voor ervaren bestuurders bij 220 ug/l. Een beginner is iemand die na 29 maart 2002 het rijbewijs heeft gehaald. De eerste vijf jaar geldt voor hen de lagere limiet. Dit percentage geldt ook voor alle brom- en snorfietsers tot 24 jaar.
Doel van de nieuwe regels is om de combinatie van drinken en rijden tegen te gaan. De strengere regels gelden voor jongere en minder ervaren bestuurders omdat juist die groep een grotere kans heeft op een ongeluk.

Politie houdt man aan na doorrijden na aanrijding

KAATSHEUVEL: De politie heeft maandagavond een 18-jarige inwoner van Kaatsheuvel aangehouden op verdenking van doorrijden na een aanrijding te hebben veroorzaakt. De man was met zijn auto tegen een schutting van een woning aan de Smallevaert gereden en daarna doorgereden, zonder zijn identiteit kenbaar te maken. Getuigen noteerden echter het kenteken van de auto, waarna de politie naar het huisadres van de eigenaar van de auto ging. De 18-jarige verdachte moest mee naar het bureau om een verklaring af te leggen. Hij bekende tegen de schutting te zijn aangereden. Bovendien gaf hij aan de schade aan de schutting te willen vergoeden.

Politie betrapt man op rijden onder invloed

DONGEN: Surveillerende politiemensen zagen in de nacht van maandag 22 januari op dinsdag 23 januari in de Kardinaal van Rossumstraat een auto rijden, die ten onrechte mistverlichting voerde. Toen ze de bestuurder, een 56-jarige man uit Dongen, hierop wilden wijzen, merkten ze dat de man naar alcohol rook. Uit de blaastest bleek dat hij teveel gedronken had, waarna hij mee moest naar het bureau voor een ademanalyse. Uit deze test bleek dat zijn ademgehalte 300 ug/l was, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximumgrens is. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Opgepakt vanwege wapenbezit

WIJK EN AALBURG: De politie maakt proces-verbaal op tegen een 22-jarige automobilist uit Wijk en Aalburg. Bij een routinecontrole op maandagavond 22 januari om 21.10 uur in de Asterstraat vonden de agenten in de auto een kort zwaard. Het ging hier om een imitatie van een zogenaamde Tanto. Dit is een klein steekwapen, afkomstig uit Japan. Bij fouillering van de kleding van de verdachte kwam ook nog een valmes boven water. Allebei de wapens vallen onder de werking van de Wet Wapens en Munitie. Het wapentuig is dan ook in beslag genomen en de bezitter is geverbaliseerd.

Geslipt door gladheid

OOSTERHOUT: De auto van een 68-jarige Oosterhouter raakte total-loss bij een eenzijdig ongeval. Het ongeluk gebeurde op dinsdagochtend 23 januari om 07.30 uur op de Hoofseweg. Onder het viaduct lag ijs en vermoedelijk verloor de automobilist daardoor de macht over het stuur en botste tegen het viaduct.
De politie vorderde het kentekenbewijs van de auto in, omdat de auto zo zwaar beschadigd was geraakt. Het kentekenbewijs is verstuurd naar de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). De auto mag eventueel pas weer op de openbare weg komen, na reparatie en goedkeuring door de RDW.

Auteur: Leonie van Ooijen