Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 23 januari 2007                              |


1. Bedrijventerreinen
De notitie "stand van zaken beleid en uitvoering bedrijventerreinen 2003-2006" geeft een overzicht van het provinciale beleid van de provincie rond bedrijventerreinen en de uitvoering van dat beleid. Er ligt ruim 16.500 ha bedrijventerrein in Brabant.Tachtig procent van de bedrijventerreinen is in handen van de gemeenten. Ruim 5000 ha is verouderd. De notitie schetst tegen deze achtergrond ook de toekomstige ontwikkelingen. Gedeputeerde Staten zenden de notitie naar de statencommissies voor Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid en Ruimte en Milieu.

2. Kapitaalmarkt technostarters
Veel startende en mkb ondernemers in de technologie hebben te kampen met aarzelende financiers wegens de hoge risico's en lage rendementen. Dat speelt vooral bij investeringen tussen de E100.000 en de E2,5 miljoen. GS informeren de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid over de situatie, de bestaande nationale en Europese programma's en de initiatieven die de provincie neemt om er voor te zorgen dat er in Brabant op deze programma's wordt ingespeeld.

3. Verlenging innovatiesubsidies
Het subsidieprogramma Innovatieve Acties Brabant II wordt met vier maanden verlengd tot 1 mei 2007. Dit hebben GS besloten. Twee kansrijke projecten kunnen hierdoor goed worden afgerond. In de afgelopen periode is aan 19 projecten subsidie verleend, in totaal voor bijna 2,9 miljoen euro.

4. Moerdijkse Hoek
Gedeputeerde Staten zenden Provinciale Staten een memorie van Antwoord op het statenvoorstel Moerdijkse Hoek. In het memorie wordt ingegaan op de toekomstige rol van de provincie, de formulering van het voorstel in relatie tot het streekplan en de stand van zaken van diverse onderzoeken.

5. Incident management
De proef in de regio Zuidoost waarbij na een ongeval een weg van het regionaal verbindend netwerk zo snel mogelijk weer beschikbaar komt voor het verkeer is succesvol. Gedeputeerde Staten hebben besloten deze werkwijze, het Incident Management, uit te breiden naar heel Brabant. Tussen september 2007 en januari 2008 wordt ook in de regios Noordoost en West gestart met de invoering van de werkwijze. Onderdeel van de werkwijze is dat rekening gehouden wordt met de verkeersveiligheid, de belangen van slachtoffers en een zorgvuldig sporenonderzoek. Ook in de gemeente Amsterdam en in de provincie Zuid-Holland is incident management een succes.

6. Leefbaarheid
De beleidsregel leefbaarheid 2007 is het kader voor de provinciale medefinanciering van projecten of activiteiten die de burgerparticipatie en het behouden en versterken van een goed voorzieningenniveau dat aansluit bij de behoeften van de Brabantse burgers. Gedeputeerde Staten hebben de beleidsregel vastgesteld en naar de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur gezonden. In het totaal is er nog E348.281 beschikbaar voor de ondersteuning van projecten.

7. Combifonds Wonen-Zorg-Welzijn
In de periode 2004-2007 was er in het kader van het combifonds wonen, zorg en welzijn ruim E13 miljoen beschikbaar. Daarmee werden 132 projecten gefinancierd die in het totaal voor een investering van E47 miljoen zorgden. Dat blijkt uit de terugblik die Gedeputeerde Staten naar de statencommissie voor Wonen Zorg en Welzijn zenden. In het rapport worden ook suggesties gedaan voor een toekomstige aanpak rond het combifonds.

8. Sociale veiligheid
Voor het bevorderen van sociale veiligheid heeft de provincie in 2007 een budget van maximaal E1.050.000 beschikbaar. Dat blijkt uit de beleidsregel sociale veiligheid die Gedeputeerde Staten hebben vastgesteld. Daarmee worden projecten op het gebied van veiligheidshuizen, de bestrijding van het huiselijk geweld, veilige scholen en veilige bedrijventerreinen ondersteund. Voor de projecten geldt een ondergrens van E25.000 en een maximum E75.000.- . Gedeputeerde Staten zenden de beleidsregel aan de statencommissies voor Bestuur en Middelen, Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid en Zorg, Welzijn en Cultuur.

9. Early warnings jeugdzorg
De aanpak van de knelpunten in de Brabantse jeugdzorg door de provincie en de aanbieders van jeugdzorg op basis van het rapport "early warnings" ondervindt waardering van de partners. Dat is door Berenschot onderzocht. Gedeputeerde Staten zenden het rapport naar de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur. Het rapport constateert ook dat de periode van 1,5 jaar tussen verschijning van het early warnings onderzoek en de rapportage te kort is om een volledige omslag te bereiken. De jeugdzorg vraagt ook in de komende periode tijd en aandacht.

10. Jeugdzorg en jeugdbeleid
Om het beleid van de gemeenten op het gebied van de preventieve jeugdzorg en het provinciale beleid ten aanzien van de jeugdhulpverlening goed op elkaar te laten aansluiten zijn er convenanten in de diverse Brabantse regios gesloten. Gedeputeerde Staten zenden een notitie over de convenanten en de samenwerking met de gemeenten naar de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur. Voor de regio Midden-Brabant is een concept-convenant opgesteld.

11. Statenvragen de Heus
Het verplaatsen van de veevoederfabriek de Heus in Ravenstein is geen eenvoudige zaak. Het is de verantwoordelijkheid van de gemeente. Zonder een grondig onderzoek is het overigens niet hard te maken dat Ravenstein meer baat heeft van toerisme en recreatie dan van de mengvoederfabriek van De Heus. Ook de waterafvoer van de Maas levert geen dringende reden voor verplaatsing op. Dat blijkt uit de antwoorden van GS op statenvragen van het lid van Provinciale Staten, mevr. M. van Boxtel (SP). De fractie van de SP heeft verder vragen gesteld over de overlast van het bedrijf en over de positieve beschikking op een uitbreiding van de productiecapaciteit van De Heus.

12. Natuur en landschapsbeleid
Op verzoek van Provinciale Staten heeft het college van GS een rapportage gemaakt over de voortgang van het natuur- en landschapsbeleid in Noord-Brabant. De uitvoering daarvan komt goed op koers, maar een verdergaande intensivering en ook extra financiele middelen zijn nog nodig. De rapportage wordt toegezonden aan de commissie Ruimte en Milieu.

13. Integrale Strategie Milieu
De statencommissie Ruimte en Milieu krijgen de eerste resultaten van de koplopervraagstukken van de Integrale Strategie Milieu 2006-2010 voorgelegd. De strategie is om met betrokken partijen gemeenschappelijk te zoeken naar kansrijke oplossingen. Deze werkmethode is in zes projecten toegepast. Van de resultaten heeft GS kennis genomen.

14. Duurzaamheidsimpuls landbouw
Begin 2006 is in het kader van de Reconstructie met de Duurzaamheidsimpuls Landbouw een aanzet gegeven voor de innovatieve ontwikkeling van de sector. Daarbij werkt de provincie nauw samen met de agrarische sector. In 2006 richtte de duurzaamheidsimpuls zich op de intensieve veehouderij, de glastuinbouw en de boomteelt. Uit de voortgangsrapportage blijkt bijvoorbeeld dat er in de varkenshouderij projecten rond luchtwassers, energiegebruik en dierenwelzijn. zijn ingezet. Gedeputeerde Staten zenden de voortgangsrapportage naar de statencommissie voor Ruimte en Milieu.

15. Schoon water
Samen met Brabant Water, het Waterschap Aa en Maas ondertekent de provincie met een aantal gemeenten een convenant om het gebruik van bestrijdingsmiddelen binnen grondwaterbeschermingsgebieden terug te dringen. Het doel is zo de winning van drinkwater te beschermen.

16. Grootmeer Vessem
Er is een oplossing voor de komende vier jaar voor het droogvallen van het Grootmeer in Vessem. Gedeputeerde Staten stemmen in met een overeenkomst met het waterschap de Dommel, Brabant Water en de gemeente Eersel die er op neer komt dat er extra water wordt toegevoegd om het peil te handhaven. In de tussenliggende periode zullen de partijen naar een permanente oplossing zoeken.

17. Studiereis
Enkele medewerkers van de provincie bezoeken de Biofachbeurs in Nürnberg (Duitsland). Dit is de grootste internationale vakbeurs voor biologische producten.

18. Wijstgronden
Als gevolg van de aanwezigheid van de Peelrandbreuk zijn er in Brabant op enkele plekken wijstgronden ontstaan. Dit zijn kwelrijke, drassige milieus met een bijzondere flora en fauna. Gedeputeerde Staten stemmen in met een intentieverklaring waarbij de provincie, het waterschap Aa en Maas, de gemeenten Bernheze, Boekel, Deurne, Gemert-Bakel, Landerd en Uden, de natuur- en milieuorganisaties, de land- en tuinbouworganisaties zich gezamenlijk inspannen om de vijf projecten op te starten om de waarden van de gebieden te verhogen of te herstellen.

19. Uitvoering bodembeleid 2007-2010
De grote steden en de provincie gaan nauw samenwerken bij de uitvoering van het bodembeleid. De steden Breda, Eindhoven, Helmond, 's-Hertogenbosch, Tilburg en de provincie zijn ieder bevoegd gezag voor de uitvoering van het bodembeleid (voorkomen en saneren van verontreinigingen). De steden en de provincie hebben samen in kaart gebracht wat er voor de periode 2007-2010 nodig is. Men is het eens over de thema's die aan de orde moeten komen. Gedeputeerde Staten stemmen in met het verder uitwerken van het gezamenlijke bodem uitvoeringsbeleid.

20. Statenvragen glastuinbouw
De mogelijke groei van solitaire bedrijven in de glastuinbouw naar in het totaal 500 ha is theoretisch. Hoeveel ruimte de volgende jaren nodig is om solitaire ondernemingen te verplaatsen naar concentratiegebieden is niet bekend. Gedeputeerde Staten willen in het totaal voor de geconcentreerde ontwikkeling van de glastuinbouw, in de periode tot 2020 1800 hectare beschikbaar stellen. Dat antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van de leden van Provinciale Staten, mevr. Schokker en mevr. Tindemans (GroenLinks). Ook geeft het College toelichting op de stand van zaken van enkele glastuinbouwprojecten in West-Brabant.

21. Europees geld voor platteland
Het gaat in Brabant goed met de uitvoering van het Europese programma Leader+ voor de vernieuwing van het landelijk gebied in sociaal en economisch opzicht. Dat blijkt uit de stand van zaken die Gedeputeerde Staten naar de statencommissie voor Ruimte en Milieu zenden. In het totaal is 91% van het beschikbare budget van E5,5 miljoen gecommitteerd.

22. Ambitiedocument landelijk gebied
Het ambitiedocument voor het landelijk gebied geeft een overzicht van de beschikbare middelen voor de vernieuwing van het landelijk gebied in Brabant en de doelstellingen die zijn vastgelegd in de reconstructie- of gebiedsplannen of andere documenten. Om alle plannen ten uitvoer te brengen is er in de periode 2007-2013 alleen al voor de provincie een extra bedrag van E314 miljoen nodig. Gedeputeerde Staten willen aan de hand van het ambitiedocument een keuze maken en zenden het ambitiedocument naar de statencommissie voor Ruimte en Milieu.

23. Evaluatie beleid buitengebied
Met het beleid rondom bebouwingsconcentraties is nog weinig ervaring opgedaan. Inmiddels hebben meerdere gemeenten het opstellen van visies ter hand genomen. Er wordt gewerkt aan een monitoringssysteem. Het beleid rondom de vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen vraagt nader onderzoek, aan de ene kant is er vraag naar woonzorgvoorzieningen en kinderdagverblijven in het buitengebied, aan de andere kant stoppen veel opgestarte zorgboerderijen na verloop van tijd. Dat blijkt uit een evaluatienotitie die Gedeputeerde Staten naar de statencommissie voor Ruimte en Milieu zenden.

24. Subsidieplafonds Sociaal beleid, Zorg en Cultuur
GS hebben de subsidieplafonds op het terrein van Sociaal beleid, Zorg en Cultuur voor 2007 vastgesteld. Verder is er E 1.995.210 beschikbaar om tekorten op te lossen die ontstaan door toepassing van het lasten en batenstelsel.

25. Geen Cultuurpas
GS geven geen prioriteit aan een Brabantbrede cultuurpas. Zo 'n pas sluit onvoldoende aan op het provinciale beleid om het cultuurbereik te vergroten. Bovendien zijn er al voldoende soortgelijke initiatieven, landelijk en provinciaal. Dat antwoorden GS op een vraag van Provinciale Staten.

26. Samenwerking musea
Het Noordbrabants Museum en het Museum voor Religieuze Kunst hebben stappen tot vergaande samenwerking vastgelegd in een intentieverklaring. GS hebben zich positief uitgesproken over deze stappen. De samenwerking zal naar verwachting een positieve invloed hebben op de inhoudelijke presentatie voor de bezoekers.

27. ruimtelijke plannen
Een verklaring van geen bezwaar voor de vernieuwing van een boerderij in Gerwen wordt geweigerd, aan het bestemmingsplan Noorderhoeksestraat te Rijsbergen wordt goedkeuring onthouden, het bestemmingsplan buitengebied Zundert wordt goedgekeurd en de verzamellijst van goedgekeurde bouwplannen op grond van artikel 19 Wet Ruimtelijke Ordening wordt vastgesteld.

28. Nieuwe Wet Ruimtelijke Ordening
De wet op de Ruimtelijke Ordening wordt ingrijpend gewijzigd. Gedeputeerde Staten zenden Provinciale Staten een notitie waarin zij ingaan op de wijzigingen en hen verzoeken de nodige voorbereidingen te treffen om te komen tot het opstellen van een provinciale structuurvisie en een uitvoeringsstrategie.

29. begrotingswijziging
Gedeputeerde Staten zenden de slotwijziging van de begroting 2006 en de 6e wijziging van de begroting 2007 naar Provinciale Staten.

---- --

Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl