Unicef



Prijs voor meisjes die zich hebben ingezet voor leeftijdsgenoten 23 januari 2007, Utrecht - Dit jaar wordt voor de negende keer de 'Barbara Ohmannprijs' uitgereikt. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan jongeren die zich op indrukwekkende wijze hebben ingezet voor leeftijdsgenoten in een ontwikkelingsland.

Frederique Assendelft (9 jaar) fietst voor een Unicef-project in Tanzania
Frederique Assendelft (9 jaar) fietst voor een Unicef-project in Tanzania

Dit jaar gaat de hoofdprijs naar Frederique Assendelft (9 jaar) en Elleni van Leuven (11 jaar). Zij krijgen elk een cheque ter waarde van 4.000 euro uit handen van Jan Pronk (voormalig minister van Ontwikkelings-samenwerking) voor hun project in respectievelijk Tanzania en Ethiopië.

Unicef-project in Tanzania Frederique krijgt de prijs, omdat ze zich met veel passie en energie op haar project heeft gestort. Ze maakt goed gebruik van het feit dat ze een fanatieke wielrenster is. Ze betrekt bedrijven bij haar project en heeft ook de burgemeester van haar woonplaats en een heleboel andere mensen geïnteresseerd voor de positie van de kinderen in Tanzania. Daar wordt een Unicef-project ondersteund met het geld dat Frederique heeft ingezameld.

Wereldkinderen in Ethiopië

Elleni komt oorspronkelijk uit Ethiopië en woont in Nederland omdat ze is geadopteerd. Ze is begaan met de kinderen die geen ouders meer hebben, omdat die aan de gevolgen aids zijn overleden. Zij krijgt de prijs omdat ze samen met haar school, de Paulusschool uit Oirschot, verschillende acties heeft opgezet om geld bij elkaar te krijgen voor een project van Wereldkinderen in Ethiopië. Daardoor zijn heel veel mensen geïnformeerd en aan het denken gezet over Ethiopische kinderen die aids hebben.

Dankzij het Unicef-project waar Frederique zich voor inzet, kan Esther Kapalaga uit Tanzania naar school.
Dankzij het Unicef-project waar Frederique zich voor inzet, kan Esther Kapalaga uit Tanzania naar school.

Over de Barbara Ohmann Prijs

Barbara Ohmann werkte bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en heeft ervoor gezorgd dat er speciale aandacht in het ontwikkelingsbeleid is voor de positie van jongeren. Zij is in 1995 overleden. Om haar inspanningen te eren heeft Jan Pronk deze prijs in 1997 ingesteld.