Gemeente Zaltbommel



Kerkwijk en Bruchem worden met ingang van 1 januari 2008, onder voorwaarden, voorscholen opgericht. Hiertoe heeft het college van B&W van gemeente Zaltbommel onlangs besloten. Voor de investering stelt de gemeente EUR 250.000 beschikbaar.

De peuterspeelzaal De Ukkeklup wordt verdeeld als twee voorscholen bij de scholen de Bron in Bruchem en de Rank in Kerkwijk. Deze aanbeveling heeft Spectrum uit Arnhem gedaan na het haalbaarheidsonderzoek voor verticalisering van voorschoolse voorzieningen. De gemeente, de scholen en de peuterspeelzaal zijn overeengekomen dat de peuterspeelzaal wordt opgeheven en als een voorschool aan de beide basisscholen wordt gekoppeld. In het eerste kwartaal van 2007 wordt door de partijen een uitwerkingsplan voor de overgang opgesteld.

Voorwaarden

Aan de oprichting van voorscholen in Bruchem en Kerkwijk heeft de gemeente een aantal voorwaarden gesteld. De voorschool moet algemeen toegankelijk zijn en peuters moeten minimaal 2 dagdelen per week naar de voorschool gaan. De instapleeftijd is 2,5 jaar. Andere voorwaarden zijn dat de voorschoolse voorziening gebaseerd moet zijn op de brede school-gedachte en moet werken met een gecertificeerd vroeg- en voorschools educatie programma.

Voordelen

De gemeente verwacht dat een kwaliteitsslag kan worden behaald door het overbrengen van de voorschoolse voorziening bij de basisscholen. Verticalisering van voorschoolse voorzieningen is volgens de gemeente een goed antwoord op taalachterstanden, is gunstig voor doorstroming naar het basisonderwijs en biedt kansen voor de bereikbaarheid voor leerlingen met een achterstand. Ook ziet de gemeente met het oprichten van voorscholen in Bruchem en Kerkwijk een meerwaarde voor de leefbaarheid van de dorpen Bruchem en Kerwijk.

Investering

Bij de scholen in Bruchem en Kerkwijk wordt een extra lokaal gerealiseerd voor het onderbrengen van de voorscholen. Hiermee is een oplossing gevonden voor de huisvesting van de peuterspeelzaal in Kerkwijk. Het gebouw waar de peuterspeelzaal nu gevestigd is maakt onderdeel uit van het ontwikkelingsplan voor de raadhuislocatie in Kerkwijk en zal op termijn verdwijnen. Voorlopig heeft het college besloten hiervoor een investeringsbedrag van EUR 250.000 beschikbaar te stellen. In april 2007, na het opstellen van het uitwerkingsplan, neemt het college een definitief besluit over het beschikbaar stellen van budget.
Geplaatst op: 23 januari 2007
Pakeerbeleid Zaltbommel onder de loep

Het parkeerbeleid in de gemeente Zaltbommel wordt geëvalueerd. Hiervoor heeft H&S adviseurs uit Nijmegen onlangs opdracht gekregen. De uitkomsten van de evaluatie worden gebruikt bij de nieuwe visie voor de binnenstad.

Het parkeren in en rond de binnenstad van Zaltbommel kent de nodige knelpunten. Dat signaal heeft de gemeente en haar adviseurs tijdens het opstellen van de visie voor de binnenstad bereikt. De meeste klachten vanuit de binnenstad gaan erover dat er 's avonds geen gereguleerd beleid is en bewoners hun auto niet kwijt kunnen als ze laat thuis komen. Over het nieuwe parkeerbeleid dat sinds eind 2002 in de binnenstad van Zaltbommel geldt en de uitbreiding van het gebied in 2004, zijn de meningen verdeeld. Ook bestaan er nog uiteenlopende meningen over het autoluw of autovrij maken van de binnenstad of delen van de binnenstad.

Opdracht

Om deze vraagstukken op te lossen heeft het college van B&W aan H&S Adviseurs de opdracht gegeven het parkeerbeleid te evalueren. H&S Adviseurs is samen met BRO uit Vught ook bezig met het opstellen van de visie voor de binnenstad. Deze evaluatie maakt onderdeel uit van de plannen voor het opstellen van een visie voor de binnenstad. Medio 2007 moet de integrale visie voor de binnenstad klaar zijn.

Evaluatie

Tijdens de evaluatie worden onder andere cijfers verzameld over het aantal beschikbare parkeerplaatsen, de bezettingsgraad en het aantal vergunningen. Ook de ervaringen van bewoners en gebruikers van de binnenstad worden meegenomen in de evaluatie. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de informatie die verzameld is met enquête voor de visie van de binnenstad. Ook de ervaringen van mindervaliden en specifieke beroepsgroepen worden in de evaluatie meegenomen. In totaal neemt de evaluatie ongeveer 2 maanden in beslag nemen.
Geplaatst op: 23 januari 2007
Brede school zoekt gebruikers

De Brede School Zandkampen in Zaltbommel zoekt gebruikers voor de multifunctionele ruimten die in de zomer van 2009 gerealiseerd moeten zijn. Geïnteresseerden kunnen zich nu al aanmelden.

Vorig jaar is door de gemeenteraad een motie aangenomen waarbij de gemeente Zaltbommel en de gebruikers van de brede school Zandkampen samen onderzoek doen naar de mogelijkheden om extra multifunctionele ruimten te bouwen. Om de exploitatie van de multifunctionele ruimten goed in beeld te krijgen, zijn de gemeente en de basisscholen De Leiboom en De Spelwert nu al op zoek naar potentiële gebruikers voor de multifunctionele ruimten in de brede school. Het gebruik van de multifunctionele ruimten door maatschappelijke organisatie en instellingen moet de leefbaarheid en de sociale veiligheid van de wijk ten goede komen.

Multifunctionele ruimten

Bij de bouw wordt vooralsnog uitgegaan van een multifunctionele (gym)zaal, spreekkamers en vergaderruimten. Als blijkt dat er meerdere huurders gebruik willen maken van de multifunctionele ruimte, dan heeft de gemeente een goed beeld of het rendabel is deze ruimte te laten bouwen. Inmiddels hebben zich al enkele potentiële huurders gemeld waaronder maatschappelijke organisaties en enkele sportverenigingen.

Interesse

Geïnteresseerden kunnen informatie over de huurmogelijkheden van de multifunctionele ruimten op vragen bij Bert Kaasjager via telefoonnummer 06-51602357 of via email bert.kaasjager@planet.nl en bij de gemeente via telefoonnummer 0418-681681. Geplaatst op: 23 januari 2007