PvdA Europees parlement


Joke Swiebel onderscheiden voor strijd voor homorechten

23 januari 2007

Emine Bozkurt Joke Swiebel, voormalig PvdA-europarlementariër en nu kandidaat voor de Eerste Kamer, krijgt vandaag om 16 uur de Bob Angelo-penning uitgereikt. Dit is een prijs die het COC jaarlijks toekent wegens grote verdiensten voor de emancipatie van homoseksuele mannen en vrouwen.

Directe aanleiding voor de onderscheiding is de Declaration of Montréal die Swiebel hoogstpersoonlijk heeft geschreven. Deze verklaring is afgelopen zomer aanvaard door de deelnemers aan de Internationale Conferentie over LGBT-mensenrechten die in het kader van de World Outgames in het Canadese Montréal werd gehouden. De internationale homobeweging vraagt hiermee om afschaffing van strafbaarstelling van homo-, bi- en transseksualiteit, discriminatoire wetgeving en bestrijding van´hate crimes´. Elk maatschappelijk terrein komt systematisch aan de orde, ook de sport- en religieuze wereld. Het is de eerste wereldwijde verklaring over homoseksualiteit die zoveel mogelijk is ontdaan van nationale bijzonderheden.

De PvdA-eurodelegatie staat vierkant achter de Declaration of Montréal en zoekt op het moment formele steun binnen haar overkoepelende sociaal-democratische PES-fractie.

Joke Swiebel was lid van het Europees Parlement van 1999 tot 2004. Zij was voorzitter van de Intergroup for Gay and Lesbian Rights, een lobby groep die homorechten op de Europese agenda zette.

PvdA-europarlementariër Emine Bozkurt heeft het initiatief van haar voorganger Joke Swiebel overgenomen en is in deze periode lid van dezelfde intergroup. Zo werkte Bozkurt begin vorig jaar mee aan een resolutie tegen homofobie. ´Hate crimes´ tegen homo- en transseksuelen krijgen hierin op haar initiatief specifieke aandacht. Daarnaast volgt ze de rechten van homos kritisch in de nieuwe lidstaten en in Turkije in het kader van de toetredingsgesprekken.