PvdA Europees parlement


Europese aandacht voor Twentse WMO-aanbesteding

23 januari 2007

Max van den Berg De recente WMO-aanbestedingen in de Twentse thuiszorg zijn aanleiding voor de PvdA in de Tweede Kamer en het Europees Parlement om op vrijdag 26 januari a.s. in Hengelo te komen praten. Oud-Oldenzaler en Europees fractieleider Max van den Berg, mede-ontwerper van de Europese aanbestedingsregels Ieke van den Burg en PvdA-kamerlid en zorgwoordvoerder Eelke van der Veen zullen in Hengelo in gesprek gaan met PvdA-wethouder Bert Otten en zijn Twentse PvdA-collega's. Daarnaast staat een gesprek gepland ten kantore van Carint, één van de grootste zorgaanbieders in de regio.

Aanleiding voor de gesprekken zijn de uitwerking van de Europese aanbestedingsregels binnen de nieuwe WMO, die in Twente, maar ook elders in het land voor veel verwarring en onrust hebben gezorgd. De WMO-aanbesteding leidde in Twente tot protesten van onder meer thuiszorgmedewerkers en (dreigend) banenverlies bij enkele zorgaanbieders. Ook is er veel onduidelijkheid over de ruimte die gemeenten hebben om bij de aanbestedingen eisen te stellen aan zorgverleners, bijvoorbeeld op het gebied van topsalarissen en sociaal ondernemerschap.

De PvdA-europarlementariërs willen van de Twentse bestuurders en ondernemers weten of de huidige regels aanbestedingsaanpassing behoeven. Ook ligt de vraag op tafel in hoeverre de zorgsector, die door de nieuwe WMO binnen het domein van de Europese interne markt is gekomen, afgeschermd moet worden van een teveel aan marktwerking, bijvoorbeeld door de invoering van een speciale Europese kaderrichtlijn of de instelling van een keurmerk.

Het werkbezoek in Hengelo vangt aan om 14.30 in het gemeentehuis. Daar zal een gesprek worden gevoerd met de Twentse bestuurders. Van 16.00 tot 17.00 gaan de PvdA'ers op bezoek bij zorgverlener Carint aan de Aletta Jacobslaan 55.

Bijgevoegd vindt u het programma van de bijeenkomst.