Gemeente Someren


Veldwerk archeologisch onderzoek in Waterdael III afgerond

De afgelopen weken is door een archeologisch team van de Vrije Universiteit een archeologisch proefsleuvenonderzoek uitgevoerd in de toekomstige woonwijk Waterdael III. Tijdens het onderzoek zijn maar liefst 115 proefsleuven aangelegd van 25 x 5 meter om inzicht te krijgen in de archeologische ondergrond.

foto van archeologisch proefsleuvenonderzoek te Waterdael III. Archeologisch proefsleuvenonderzoek te Waterdael III.

Gezien de rijkdom aan archeologie ten noorden van de Muldersweg, waren er hoge verwachtingen. Deze zijn uitgekomen. Ook in dit plangebied zijn archeologische sporen uit vele perioden in het verre verleden goed geconserveerd aangetroffen onder een dikke zwarte akkerlaag. Het gaat hierbij om huiserven uit de Vroege en Midden IJzertijd (650 250 voor Chr.); een klein urnenveld uit de zelfde periode; een uitgestrekt grafveld uit de Late IJzertijd en Romeinse tijd (ca 250-voor Chr. ca 400 na Chr.), een middeleeuwse weg en talrijke boerderijerven uit de Vroege en Volle Middeleeuwen (ca 700 1250 na Chr.). Het grafveld uit de Romeinse tijd evenaart qua omvang misschien wel het urnenveld dat in het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw werd opgegraven in het eerste plan Waterdael in de richting van de Kanaalstraat. Hier werden destijds over een afstand van bijna 400 m 165 graven en grafmonumenten teruggevonden.

De aangetroffen vondsten en sporen kunnen interessante nieuwe gegevens opleveren over de bewoningsgeschiedenis van Someren. Voordat het tot opgravingen komt, moeten de gegevens uit de proefsleuven nader worden uitgewerkt en gerapporteerd. Hierbij wordt bekeken welke terreindelen relevant zijn om te beschermen of op te graven en welke delen zonder nader onderzoek kunnen worden vrijgegeven voor verdere ontwikkeling. Gebleken is dat nader onderzoek van grote delen aan de westkant van het plangebied, tegen de kom van Someren, niet nodig is omdat de ondergrond hier sterk verstoord is.

Op basis van de rapportage zal de gemeente Someren afwegen hoe om te gaan met de archeologie in Waterdael III. Voorop staat dat de aanleg van de nieuwe Burgemeester Roelslaan en de bouw van de nieuwe woonwijk geen vertraging mogen oplopen.

Expositie Stijn Peeters in het gemeentehuis

In de hal van het gemeentehuis is tot het eind van dit jaar een expositie van Stijn Peeters te bezichtigen. U kunt de expositie bekijken tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.

Stijn Peeters (1957) woont en werkt in Eindhoven. Aanvankelijk schildert hij (stads-)landschappen, maar vanaf 1994 houdt hij zich voornamelijk bezig met de menselijke figuur. De verandering van onderwerp kwam voort uit de behoefte om verhalen te vertellen.

schilderij uit de expositie van Stijn Peeters En zo komt het dat er op de vroegere werken mensen (vaak mannen) bij elkaar zijn geplaatst, ze drinken wat, praten of kijken naar elkaar. Het vreemde is wel dat ze door de verschillende schilderwijzen uit verschillende tijden lijken te komen, het is alsof de schilder zegt; wij zijn niet zoveel anders dan de mensen die eeuwen geleden leefden. En ook is de relatie tussen de figuren vaak niet helemaal duidelijk, het verhaal lijkt open te zijn zodat je als kijker wordt uitgenodigd daar een invulling aan te geven, iets wat ook speelt bij de schilderwijze. Sommige figuren zijn zeer gedetailleerd weergegeven, terwijl anderen slechts zijn aangeduid, toch zien we daar figuren in, je ogen maken het schilderij af.

Wat Stijn Peeters vooral interesseert is het leven van alledag, niet de vorsten en de hoge geestelijkheid maar de gewone man, zoals de Nederlandse schilders van de gouden eeuw hem ook uitbeeldden.

Ze dragen gewone dagelijkse kleding, een spijkerbroek en een bloes of trui en gymschoenen. Ze zijn vaak afgebeeld in hun eigen omgeving, normale huizen waar niets schilderachtigs aan is, soms met een hond of een kind, maar ook wel eens alleen en dan zie je de achtergrondfiguren denken; wat staat die man daar te doen? Soms als er een kind bij is lijkt het wel of ze hem uitlachen.

Het meest recente werk van Stijn Peeters wordt wat grimmiger en politieker, een serie van 73 lino-sneden die in de periode 2003-2005 ontstonden werd begin 2006 in het van Abbe museum getoond.

U wordt van harte uitgenodigd de expositie te komen bekijken.

Openbaarheid archief gemeente Someren over de jaren 1935-1979

Onlangs is het archief van de gemeente Someren over de jaren 1935-1979 formeel overgedragen aan het Regionaal Historisch Centrum. Het gevolg van deze overdracht is dat dit archief voor iedereen openbaar is geworden. Voor enkele dossiers zijn beperkingen opgelegd. Deze zijn vermeld in de bijbehorende inventaris.

Deze inventaris geeft een goed beeld van de gemeentelijke betrokkenheid met de samenleving in deze periode. Een kleine 2000 dossiers zijn her-/gevormd en ontdaan van administratieve ballast. Wat rest zijn de meest belangrijke documenten over een grote verscheidenheid aan onderwerpen.

Het archief is nu nog ondergebracht in de dependance van het Historisch Centrum in Helmond. In de loop van 2007 wordt deze dependance gesloten en worden alle archieven overgebracht naar Eindhoven. Indien het gewenst is dossiers in te zien in Someren, dan kan dat in overleg met de afdeling Interne zaken, tel. 0493-494888. Dossiers worden dan naar het gemeentehuis in Someren overgebracht en liggen daar ter inzage.

De inventaris van het archief ligt voor iedere belangstellende op de afdeling Interne zaken ter inzage gedurende de openingstijden van het gemeentehuis.

Leden en vrijwilligers gezocht voor speel-o-theek Tjoe-ke-tjoek

Sinds 1986 bestaat in Someren speel-o-theek Tjoe-ke-tjoek. In een speel-o-theek kunnen leden speelgoed lenen voor een bepaalde tijd. Een speel-o-theek kan alleen bestaan wanneer er voldoende leden zijn en vrijwilligers om de speel-o-theek draaiende te houden. Tjoe-ke-tjoek is momenteel zowel op zoek naar nieuwe leden als vrijwillilgers.

Wat doet een speel-o-theek?
In een speel-o-theek kun je speelgoed lenen, zoals je in een bibliotheek boeken kunt lenen. Om speelgoed te kunnen lenen, word je lid.

Waarom lid worden van de speel-o-theek?
Lid worden van een speel-o-theek biedt verschillende voordelen. Zo kunt u speelgoed eerst uitproberen, zodat u kunt ontdekken waar uw kind belangstelling voor heeft. Daarnaast kunt u door speelgoed te lenen voorkomen dat er speelgoed in huis is waar mogelijk niet lang mee wordt gespeeld. Verder kunt u uw kind regelmatig iets nieuws aanbieden en kunt u inspelen op de ontwikkelingen van uw kind. Het speelgoed van de speel-o-theek is ingedeeld in de volgende groepen: zintuigen expressie constructie fantasie puzzels gezelschapsspelen. Er is zowel binnen- als buitenspeelgoed aanwezig.

Oppasouder/-oma/-opa
Als oppasouder/-oma/-opa kan een abonnement op de speel-o-theek ook een uitkomst bieden: het kind hoeft zo geen eigen speelgoed naar het oppasadres mee te nemen en de oppas heeft de mogelijkheid telkens ander speelgoed in huis te hebben.

Terugloop ledenaantal en vrijwilligers
De laatste jaren is het aantal leden helaas afgenomen. In de topjaren telde de speel-o-theek meer dan 100 leden. Op dit moment ligt het aantal rond de 40. Ook het vinden van voldoende vrijwillig(st)ers is een groot probleem. Op verschillende manieren is reeds tevergeefs geprobeerd om nieuwe leden en nieuwe vrijwillig(st)ers aan te trekken. De speel-o-theek kan echter alleen maar bestaan bij voldoende leden en vrijwillig(st)ers.

Wilt u ook graag dat er een speel-o-theek blijft bestaan in Someren, geef uw kind dan nu op als lid en/of wordt vrijwillig(st)er.

Openingstijden
Speel-o-theek Tjoe-ke-tjoek is gehuisvest achter het bibliotheekgebouw, ingang Laan ten Roode 30, tegenover peuterspeelzaal t Drempeltje. De speel-o-theek in Someren wordt gerund door een groep enthousiaste vrijwilligsters. Tijdens de openingstijden zijn er telkens twee vrijwilligsters aanwezig.
De speel-o-theek is 2 uren per week geopend:

* maandagavond: 19.00-20.00 uur

* vrijdagavond: 19.00-20.00 uur

Meer informatie
Voor nadere informatie kunt u altijd binnenlopen tijdens de openingstijden. U kunt ook bellen naar 06-46478672 of contact opnemen met Lucia Hogervorst (tel. 0493-496729).