Gemeente Lansingerland


Eerste nieuwjaarsreceptie Lansingerland

Waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn zal in zijn toespraak tijdens de eerste nieuwjaarsreceptie van de gemeente Lansingerland ingaan op de uitdagingen waar de gemeente de komende periode voor staat. Ook uit hij in zijn toespraak kritiek op de commissie-Kok over de Randstad.

Er wordt volgens Eenhoorn in een aantal opzichten ten onrechte een vergelijking gemaakt met de bestuurlijke vernieuwing in Denemarken en de consequenties van een Randstadprovincie voor de gemeenten worden gebagatelliseerd. Eenhoorn vindt dat de commissie-Kok op twee punten voorbij gaat aan noodzakelijke veranderingen:


* De Randstadprovincie zal een ander takenpakket moeten krijgen om regionaal de economie beter te faciliteren. Daaronder vallen wel degelijk ook taken van het Rijk. Het Deense voorbeeld van een beperkt takenpakket zal geen soelaas bieden voor de aanpak van de Randstadproblematiek.

* Een schaalsprong op provinciaal niveau vraagt meer zelfstandigheid van grotere gemeenten. Dat kan alleen als aan grotere gemeenten ook een groter belastingdomein wordt toegekend, zoals in Denemarken.

Een groter belastingdomein zou ook een aanmoediging zijn voor herindeling. Het huidige belastingpakket is onvoldoende, onvolledig en onrechtvaardig. Dat heeft de commissie Eenhoorn in haar advies aan het kabinet Balkenende II over een nieuw lokaal belastingstelsel al aangegeven. Zo is er wel OZB voor eigenaren, maar niet voor huurders van woningen en er is sprake van te strakke kaders die de lokale behoeften niet ten goede komen. Dit pakket dient volgens Eenhoorn op zo'n kort mogelijke termijn te worden hersteld. De opcenten op de Inkomstenbelasting (IB)die in veel Europese landen wordt geheven ten behoeve van de lokale overheden is eenvoudig in te voeren en vergroot de zelfstandigheid van gemeenten.

Een heringedeelde gemeente zoals Lansingerland kan dan verantwoordelijk worden gesteld voor succes en falen van eigen handelen.