Provincie Groningen

Energiebesparingsactie voor minima van start 23 januari 2007

Woensdag 24 januari geven gedeputeerden Ineke Mulder (welzijn en zorg) en Hans Gerritsen (EZ en energie) het officiële startsein van het TELI-project: 'Met energie aan het werk!'. Dit project houdt in dat de minima in de 17 deelnemende gemeenten in de winter van 2007/2008 gratis een pakket krijgen met energiebesparende producten, zoals spaarlampen en een energiebesparende douchekop. Ook krijgen ze besparingsadviezen geleverd door werkzoekenden die de komende tijd opgeleid worden tot energieadviseurs. Dit alles betekent voor de minima dat ze geld kunnen besparen én een bijdrage leveren aan een beter milieu.

De komende tijd gaan provincie en de gemeenten samen met enkele woningcorporaties, milieufederatie Groningen, GGD, Energieconvenant Groningen en Essent aan de slag met het samenstellen van de 12.000 energiebesparingspakketten, het opleiden van werkzoekenden tot energieadviseurs en het maken van een promotiecampagne. Vanaf 1 oktober a.s. worden de minima benaderd om mee te doen.

Een belangrijk afgeleid doel van het project is, dat de pakketten en het advies aan huis worden verstrekt door werkzoekenden. Zij worden opgeleid tot energieadviseur, dit levert 60 tijdelijke banen op met kans op een vaste baan.
De energieadviseurs brengen een bezoek aan huis. Als de huishoudens de adviezen opvolgen besparen zij niet alleen geld, maar dragen zij ook bij aan minder uitstoot van CO2 en dus aan een beter milieu.

Deelnemers
De provincie is momenteel bezig om de 8 gemeenten die nog niet meedoen enthousiast te krijgen voor het project, zodat straks alle gemeenten in Groningen deelnemen. De totale kosten voor het project bedragen 1,9 miljoen. Het ministerie van VROM draagt 250.000 euro bij en verder wordt het project gefinancierd door de deelnemende partijen.

De deelnemende partijen zijn:

Gemeenten: Overige partijen:

Appingedam
Bedum
De Marne
Delfzijl
Eemsmond
Groningen
Grootegast
Leek
Loppersum
Marum
Reiderland
Scheemda
Stadskanaal
Ten Boer
Vlagtwedde
Winsum
Winschoten
Milieufederatie Groningen
GGD
Essent
IN-Groningen
Nijestee
De Huismeesters
Wierden en Borgen
Provincie Groningen
Energieconvenant Groningen

23 januari 2007