PvdA Rotterdam


Aan het College van Burgemeester en Wethouders
Coolsingel 40
3011 AD Rotterdam

Schriftelijke vragen cf art. 19 van het Reglement van Orde

Rotterdam, 19 januari 2007

Betreft: Werving hoofdkantoren

Geacht college,

Minister Winsemius van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu heeft afgelopen maandag tijdens het jaardiner van Deltalinqs een belangwekkende toespraak gehouden. In deze toespraak sprak hij onder meer over het achterblijven van het aantal nieuwe hoofdkantoren in Rotterdam. De Partij van de Arbeid is van mening dat de vestiging van het aantal hoofdkantoren een graadmeter is voor de kracht en het succes van de Rotterdamse economie. Niet alleen het aantal personeelsleden dat werkzaam is in deze hoofdkantoren, maar vooral ook de uitstraling naar dienstverlenende bedrijven draagt bij aan de werkgelegenheid en de koopkracht in Rotterdam. De Partij van de Arbeid is tevens van mening dat ook vestigingen van Rijksoverheidsdiensten (waaronder ook Zelfstandige Beleidsorganen) en Europese diensten bijdragen aan de uitstraling en kracht van de economie van Rotterdam. De Partij van de Arbeid is er van overtuigd dat alleen een integraal beleid gericht op de acquisitie van hoofdkantoren leidt tot een blijvend sterke economische ontwikkeling in Rotterdam en de regio.

Wij hebben daarom de volgende vragen aan het college:


1) Onderschrijft het college het belang van de vestiging van hoofdkantoren in Rotterdam en de regio.
2) Deelt het college de mening van minister Winsemius dat het aantal hoofdkantoren in Rotterdam en de regio achterblijft.
3) Is het college met ons van mening dat het acquisitiebeleid voor hoofdkantoren versterking behoeft.
4) Zo ja, op welke wijze denkt het college het acquisitiebeleid te versterken.
5) Zo nee. Waarom niet.

De Partij van de Arbeid heeft geconstateerd dat zowel het Havenbedrijf Rotterdam als het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam zich bezighoudt met de acquisitie van bedrijven.


6) Wordt het acquisitiebeleid tussen Havenbedrijf en OBR afgestemd.
7) Zo ja, hoe wordt dit dan vormgegeven.

8) Zo nee. Waarom niet.

Claus Verbrugge Leo Bruijn


---- --
Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam T: 010-417 2105 F: 010-4120845 E: pvda@stadhuis.rotterdam.nl