Gemeente Uithoorn


Rechtbank akkoord

23 januari 2007 print

De Amsterdamse rechtbank heeft uitspraak gedaan op het bezwaar dat Zorgcentrum Aelsmeer via een kort geding heeft ingebracht tegen de Europese aanbestedingsprocedure die de gemeenten Aalsmeer en Uithoorn afgelopen najaar hebben gevolgd bij de selectie van nieuwe zorgaanbieders van huishoudelijke verzorging.

Aalsmeer en Uithoorn selecteerden vier aanbieders die vanaf 1 januari 2007 hulp in het huishouden zouden gaan bieden in beide gemeenten. Zorgcentrum Aelsmeer, dat samen met zorgcentrum 't Kloosterhof onder de naam Thuiszorg Aalsmeer onder andere huishoudelijke zorg biedt, zat daar niet bij vanwege het ontbreken van één van de verplichte bijlagen in hun aanbieding.

De rechtbank heeft de gemeente op dat punt gelijk gegeven, waarbij zij overwoog `dat het, gelet op de belangen van de andere deelnemers aan de aanbestedingsprocedure, de gemeente niet vrij stond af te wijken van de strenge formele eisen die aan de offerte in de aanbestedingsprocedure waren gesteld.' Nu Zorgcentrum Aelsmeer niet kon worden toegelaten tot de aanbestedingsprocedure, behoefde de rechtbank geen uitspraak te doen over de inhoudelijke beoordeling van de gunning.

De heer Dreschler van Zorgcentrum Aelsmeer blijft bij zijn mening dat wel de juiste informatie is verstrekt. "Wij leggen ons echter neer bij de uitspraak van de rechtbank en zullen niet in beroep gaan om de periode van onzekerheid niet nodeloos langer te laten voortduren."

Wethouder Overbeek van de gemeente Aalsmeer betreurt dat het zo gelopen is rond de aanbesteding. "De gemeente is altijd heel tevreden geweest over de kwaliteit van de huishoudelijke zorg die Zorgcentrum Aelsmeer biedt. De intentie was dan ook om samen verder te gaan. Maar aangezien de aanbieding van het Zorgcentrum niet voldeed aan de aanbestedingsregels, konden we niet anders dan hun aanbieding afkeuren."

Wel is wethouder Overbeek, evenals zijn collega-wethouder mevrouw Oudshoorn van de gemeente Uithoorn, blij dat de huishoudelijke verzorging in Aalsmeer en Uithoorn nu definitief geregeld kan worden. "We kunnen de mensen die gebruik maken van huishoudelijke zorg nu tenminste duidelijkheid geven."

De gemeenten Aalsmeer en Uithoorn hebben met de huidige aanbieders van huishoudelijke zorg, Amstelring en Thuiszorg Aalsmeer, ter overbrugging van de bij de rechtbank gevoerde procedure, een tijdelijke overeenkomst afgesloten om tot 1 maart 2007 huishoudelijke zorg te bieden in beide gemeenten. Nu de rechtbank de gevolgde aanbestedingsprocedure heeft goedgekeurd, kunnen vanaf 1 maart aanstaande de definitieve overeenkomsten afgesloten worden met de geselecteerde zorgaanbieders.
^

Gemeente Uithoorn
Laan van Meerwijk 16
1423 AJ Uithoorn
Postbus 8
1420 AA Uithoorn
Tel: 0297-51 31 11
Fax: 0297-51 32 22
E-mail: gemeente@uithoorn.nl