SGP


23 - 01 - 07 | SGP stelt vragen aan de minister van Justitie over hulp bij zelfdoding

De SGP is zeer onaangenaam verrast door de uitspraak van de rechtbank te Amsterdam ten aanzien van zelfmoordconsulent Ton Vink. De partij wil van de minister weten in hoeverre er sprake is van een verschuiving van 'behulpzaam bij zelfdoding' tot 'aanzetten tot zelfdoding'.

Lees hieronder de vragen die kamerlid Van der Staaij heeft gesteld aan de minister van Justitie:


- Heeft u kennisgenomen van de uitspraak van de rechtbank Amsterdam van 22 januari 2007 ten aanzien van zelfmoordconsulent Ton Vink? 1)


- Betekent de vrijspraak van deze zelfmoordconsulent concreet, dat minder gevallen van hulp bij zelfdoding strafbaar zullen zijn dan tot nu toe werd aangenomen?


- Kan uit deze vrijspraak worden afgeleid, dat âbehulpzaam bij zelfdodingâ opschuift in de richting van âaanzetten totâ en er slechts dan sprake is van strafbaar handelen? Wat is uw oordeel over een dergelijke verschuiving? Bent u bereid een dergelijke uitholling van het desbetreffende wetsartikel tegen te gaan?


- Bent u van mening, dat het adviseren over zelfdoding door iemand die géén arts is in het huidige Wetboek van Strafrecht voldoende is afgebakend en strafbaar gesteld?


- Bent u van mening dat het binnen de grenzen van artikel 294 van het Wetboek van Strafrecht niet toegestaan is of moet zijn om een geïndividualiseerde medicatie-instructie op te stellen om op die manier concrete adviezen te verstrekken voor hulp bij zelfdoding?


- Zal het openbaar ministerie in hoger beroep gaan tegen de uitspraak van de rechtbank? Is de minister bereid dit te bevorderen?


- Mocht de vrijspraak, in deze of in hogere instantie, in stand blijven, bent u dan bereid om te bezien op welke manier de wettelijke bepalingen over hulp bij zelfdoding aangescherpt kunnen worden?


1) LJN: AZ6713, Rechtbank Amsterdam, 13/052076-04. SGP stelt vragen aan de minister van Justitie over hulp bij zelfdoding