Stripboek over de Tweede Wereldoorlog

De Anne Frank Stichting en het Verzetsmuseum Friesland hebben samen een stripboek uitgebracht over de Tweede Wereldoorlog. In de strip, getiteld `De Ontdekking', worden aan de hand van de belevenissen van een familie tijdens de Duitse bezetting de belangrijkste feiten verteld: de opkomst van de nazi's in Duitsland, de geschiedenis van Nederland in de oorlog, de strijd in Oost-Europa, de oorlog in Nederlands-Indië, etc. De strip is speciaal gemaakt voor het onderwijs en is vooral bedoeld voor leerlingen van het vmbo. '

De Tweede Wereldoorlog is voor de Nederlandse samenleving nog steeds een `ijkpunt', met name in de discussies over goed en fout, over normen en waarden. De strip biedt de mogelijkheid om jongeren op een aantrekkelijke en laagdrempelige wijze kennis te laten maken met de belangrijkste gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Naast historische feiten biedt het verhaal aanknopingspunten die het mogelijk maken om in de klas actuele thema's zoals vluchtelingen, discriminatie, mensenrechten, morele keuzes en de betekenis van 4 en 5 mei te behandelen. In het begeleidend educatief materiaal worden deze thema's verder uitgewerkt.

Bij de ontwikkeling van de strip en het educatief materiaal is nauw samengewerkt met docenten uit het vmbo en met inhoudelijk deskundigen. Er is veel zorg besteed aan de historische juistheid van teksten en afbeeldingen.

Meer informatie over de strip en het begeleidend lesmateriaal is te vinden op

www.annefrank.org/ontdekking
of op www.verzetsmuseum.nl/ontdekking

Het project is financieel ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).