Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 23 januari 2007

2007/546 Beleidsregels inritvergunningen

Het college heeft de beleidsregels inritvergunningen vastgesteld om duidelijkheid te scheppen wanneer een inritvergunning verleend of geweigerd moet worden. Zonder vergunning van B&W is het verboden om een uitweg te maken naar de weg. Zo'n inritvergunning moet ook worden aangevraagd als er een (bouw)vergunning is verleend voor een garage/carport. In de beleidsregels inritvergunningen is duidelijk en helder geformuleerd wat de procedure is bij het aanvragen van een dergelijke vergunning en wat de kosten van een inritvergunning zijn. In deze kosten is de aanleg inbegrepen. Zo'n inrit mag alleen worden aangelegd door of namens de gemeente en niet door de vergunninghouder. De reden hiervoor is dat de inrit aangelegd wordt op openbare grond, en dat de gemeente Heerlen hiervoor aansprakelijk is. Daarom willen we inritten van dezelfde kwaliteit. Deze en meer beleidsregels zijn te lezen in de nieuwe nota. Ook wordt in de beleidsregels aangegeven hoe en op welke manier een aanvraag getoetst wordt en op welke wijze invulling wordt gegeven aan de weigeringsgronden en worden voorbeelden gegeven van situaties waarin een vergunning al dan niet verleend wordt.

2006/29838 Sociale activering. Subsidiering Schoon GMS 2007

De Stichting Schoon GMS, een werkproject voor (ex)drugsverslaafden heeft een incidentele subsidie van 100.000 euro gekregen. Deze subsidie is ter aanvulling van de inkomsten die de stichting verwerft door in een groot aantal buurten in Heerlen zwerfvuil op te ruimen. Schoon GMS streeft ernaar om genoeg inkomsten te verwerven om zonder subsidie te kunnen voortbestaan. Met ingang van 2007 ontvangt de stichting geen Urban-subsidie meer. Het college van B&W doet daarom een oproep aan allerlei organisaties en instellingen om, daar waar mogelijk, diensten af te nemen van de Sichting Schoon GMS.

2007/30808 Verruiming langdurigheidstoeslag

Het college van Burgemeester en Wethouders is akkoord gegaan met een voorstel ter verruiming van de langdurigheidstoeslag. Met ingang van dit jaar hebben ook mensen recht op de langdurigheidstoeslag als ze een klein bedrag aan inkomen hebben gehad. Het gaat hierbij om inkomsten over een periode van ten hoogste zes aaneengesloten maanden met een maximum van E165,- per maand. De langdurigheidstoeslag is voor mensen die minimaal vijf jaar ononderbroken aangewezen zijn op een inkomen op het sociaal minimum en die nauwelijks uitzicht hebben op een baan. In het verleden was het zo dat het recht op deze toeslag al verviel op het moment dat mensen een heel klein bedrag verdienden met een kleine tijdelijke baan. Met deze wijziging is dit veranderd.

Jaarverslag en jaarplan Programmatisch Handhaven

Vanaf 2003 is de Gemeente Heerlen begonnen met het zogenaamde programmatisch handhaven, onder andere om voortvarender aan de slag te kunnen gaan met handhaving. In het door het college vastgestelde jaarverslag 2006 staan alle resultaten die het afgelopen jaar op dit gebied zijn geboekt. De eerder afgesproken doelstellingen zijn allen gehaald.

Daarnaast is ingestemd met het Jaarplan Programmatisch Handhaven 2007. Hierin staat wat de gemeente op gebied van Handhaving gaat doen in 2007. Naast reguliere werkzaamheden zal in dit jaar extra aandacht zijn voor o.a. jeugdoverlast, parkeren, hondenoverlast, horecacontrole en handhaven van de veiligheid rondom de Dag- en Nachtopvang, Domus 1 en Domus 2.

Het jaarverslag 2006 en het jaarplan 2007 van Programmatisch Handhaven liggen vanaf 31 januari a.s. ter inzage bij het Gemeentelijk Informatiecentrum.


---- --