GroenLinks

GroenLinks wil geen salarisverhoging voor nieuwe ministersploeg

23 januari 2007

GroenLinks wil niet dat het nieuwe kabinet de ministerssalarissen met dertig procent verhoogt, zoals minister Remkes heeft voorgesteld. De ministers krijgen nu bijna tienduizend euro bruto per maand. GroenLinks vindt dat wel genoeg. Ineke van Gent dient hierover een motie in bij de begroting van Binnenlandse Zaken.

Daarnaast zal zij zich ervoor inzetten dat ook in de semi-publieke sector, onder meer in de zorg, bij energiebedrijven en woningcorporaties, de topmanagers niet meer verdienen dan de minister-president.

GroenLinks is tegen de voorgestelde salarisverhoging voor ministers. Het is niet uit te leggen waarom ministers in één klap dertig procent loonsverhoging zouden moeten krijgen. Het argument dat sommige ambtenaren meer verdienen dan een minister, en dat dus een verhoging gerechtvaardigd is, deugt niet: het zou beter zijn de salarissen van veelverdieners op de ministeries te bevriezen. Gelukkig steunt ook de PvdA dit standpunt: in de verkiezingscampagne gaf Wouter Bos te kennen een verhoging met meer dan tien procent onaanvaardbaar te vinden.

GroenLinks wil een einde maken aan de geldhonger van topbestuurders in onder meer de zorg, de energiesector en bij woningcorporaties. Genoeg is genoeg; in de publieke en semi-publieke sector dient het salaris van de minister-president de norm te zijn. De Tweede Kamer heeft het kabinet ook al verschillende keren gevraagd om wettelijke normering, maar de eerste drie kabinetten Balkenende hebben niets met deze moties gedaan. Ineke van Gent zal ervoor pleiten dat het nieuwe kabinet dit voor de zomer van 2007 gaat regelen.

Zij zal ook vragen om striktere regels voor bijverdiensten en gouden handdrukken. Als het aan GroenLinks ligt, worden commerciële bijbanen van voltijds bestuurders verder aan banden gelegd. Het gaat dan om commissariaten en andere bijverdiensten van onder meer Commissarissen der Koningin, gedeputeerden en burgemeesters en wethouders van grote steden. Ook wil GroenLinks dat gouden handdrukken voor topmanagers bij de overheid en in de semi-publieke sector worden ingeperkt.

Ineke van Gent