Socialistische Partij

SP :: Nieuws

Opnieuw dreigende taal over Nederlands `nee' tegen Europese Grondwet

23-01-2007 * De Belgische premier Verhofstadt heeft vandaag een vurig pleidooi gehouden vóór het doorzetten van de Europese Grondwet. "Er wordt te veel naar de tegenstemmers geluisterd en te weinig naar de vóórstemmers," zei de minister-president in de parlementaire assemblee van de Raad van Europa in Straatsburg.

Tiny Kox De oproep van Verhofstadt om snel verder te gaan met de door het Franse en Nederlandse `nee' gevelde Europese constitutie, sloot aan bij het eerdere pleidooi van de Duitse bondskanselier Angela Merkel in het Europees Parlement, waartegen SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel al stelling nam. Volgens SP-senator Kox, lid van de parlementaire assemblee, tonen beide toespraken, van de Duitse en Belgische regeringsleider, aan dat het tijd is om alle hens aan dek te halen in Nederland om te voorkomen dat een nieuwe Nederlandse regering het massale `nee' van juni 2005 terzijde schuift onder Europese druk.

Kox: "De toespraak van Verhofstadt in Straatsburg liet werkelijk niets aan duidelijkheid te wensen over. Europa moet dóór met de Grondwet, die zelfs wellicht nog uitgebreid moet worden, omdat die stap nodig is om tot een politieke federatie en uiteindelijk de Verenigde Staten van Europa te komen."

De Belgische premier sprak de hoop uit dat later dit jaar in Berlijn, als de regeringsleiders van de lidstaten bijeenkomen onder Duits EU-voorzitterschap, een krachtige verklaring zal worden opgesteld waarin het doorgaan met het project van Europese economische maar vooral politieke integratie gegarandeerd zal worden. Het allerbelangrijkste dat volgens Verhofstadt dient te gebeuren is het afschaffen van het unanimiteitsvereiste in de huidige Europese Unie voor een aantal belangrijke gebieden. "Als we dat niet doen gaat het instituut Europese Unie uiteindelijk ten gronde, de historie levert daarvan de voorbeelden," zo waarschuwde hij.

SP-senator Kox concludeert dat het nu echt menens wordt: `Nederland zal, met Frankrijk, de komende tijd geweldig onder druk gezet worden om alsnog `ja' tegen de afgewezen Europese Grondwet te zeggen. Een regering van PvdA, CDA en Christenunie bestaat in een overgrote meerderheid uit die partijen die tot 1 juni 2005 hemel en aarde bewogen om het Nederlandse volk `ja' te laten zeggen. En daar de Christenunie weliswaar tegen de Europese grondwet was, maar óók tegen het organiseren van een referendum, is het risico levensgroot dat een nieuw regeerakkoord openingen biedt om alsnog `ja' tegen het constitutionele verdrag te zeggen en `nee' tegen een nieuw referendum. Het is daarom zaak dat iedereen die tegen de Europese Grondwet stemde de komende tijd extra alert is. Anders worden we gefopt waar we bij staan.'

De parlementaire assemblee bespreekt deze week in Straatsburg verder o.a. nieuwe maatregelen in alle lidstaten van de Raad van Europa tegen kindermishandeling. Ook op de agenda staat de toekomst van Kosovo, waarover de speciale gezant van de Verenigde Naties, de Fin Athasaari, komt rapporteren. De wijze waarop de problematiek van HIV/Aids in Europa het beste kan worden aangepakt en de vraag hoe de positie van migranten op het continent verbeterd kan worden, zijn andere belangrijke onderwerpen. Ook spreekt de assemblee over de toenemende gevaren waaraan kritische journalisten - en daarmee de persvrijheid - blootgesteld worden. In Rusland en Turkije werden onlangs prominente journalisten vermoord vanwege hun publicaties.

Daarnaast besteedt de assemblee aandacht aan de urgente vraag hoe in de toekomst in Europa omgesprongen moet worden met de productie en consumptie van olie, gas en kernenergie. Kox, die deze week gekozen werd als voorzitter van de linkse fractie in de parlementaire assemblee, als opvolger van de Zweed Mats Einarsson, is blij dat zijn fractie een ander geluid dan de andere politieke groeperingen laat horen op dit gebied. "De linkse fractie in de assemblee, wijst de stelling af dat energie alleen maar als markt gezien moet worden en alleen door marktwetten gereguleerd moet worden. Dat soort neoliberale hersenspinsels is erg gevaarlijk en erg onrealistisch. Allerlei verontrustende ontwikkelingen met betrekking tot het klimaat, maar ook oorlogen die veel met olie te doen lijken te hebben, geven aan dat energie bij uitstek veel meer dan een markt van vraag en aanbod hoort te zijn."