Aedes

Corporaties investeren bijna veertig miljard euro in wijkverbetering

23 januari 2007

De in De Vernieuwde Stad (DVS) verenigde corporaties gaan hun investeringen in weerbare wijken verdubbelen. De 21 corporaties maken zich zorgen over de toestand van veel wijken en de mensen die daarin wonen. Tot 2020 trekken zij jaarlijks gezamenlijk 2,7 miljard euro uit om het leven in de wijken te verbeteren. Dat maakte het corporatieplatform op 23 januari 2007 bekend met het statement Grotere inzet voor weerbare wijken .

Om het tij te keren is een forse inzet van de overheid, corporaties en andere betrokken partijen nodig. Het verbeteren van deze wijken is in de komende jaren dan ook een van de hoofdthema's en hoort volgens DVS een rol te spelen in de formatie van het nieuwe kabinet.

Om de ambities daadwerkelijk te verwezenlijken, zou een aantal aanpassingen gewenst zijn. Zo zou het speelveld opnieuw ingericht moeten worden, met daarin een belangrijke rol voor strategische allianties, al dan niet voorgezeten door één van de deelnemende corporaties. Verder moet voldoende grond voor nieuwbouw beschikbaar zijn en moet het klimaat uitnodigen om te investeren.

Mocht de aanpak van de wijken niet voortvarend gebeuren, dan willen de corporaties de regierol van de gemeenten overnemen. 'We kunnen niet langer wachten. Als gemeenten in de probleemwijken niet het voortouw nemen, dan doen wij het wel,' zegt DVS-voorzitter en bestuurder van De Alliantie Jim Schuyt in de Volkskrant van 23 januari 2007.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is blij met het initiatief van de woningcorporaties, maar ziet niets in de genoemde suggestie van Schuyt. Volgens Sandra Korthuis, lid van de directieraad van de VNG 'is en blijft de gemeente regisseur'. Om het woonbeleid vorm te geven, vindt de VNG dat gemeenten een woonvisie moeten opstellen. Corporaties kunnen hier een bod op doen, waarna gezamenlijk prestatieafspraken gemaakt worden.


* Persbericht De Vernieuwde Stad

* Statement De Vernieuwde Stad

* Onderzoek RIGO

* Persbericht VNG