Ministerie van Defensie

23-01-2007
Tijdelijke beschikbaarstelling medisch personeel aan NAVO-missie in Kosovo (KFOR)
Ondertekenaar: Minister H.G.J. Kamp

Mede namens de minister van Buitenlandse Zaken, informeer ik u over de tijdelijke inzet van enkele medische specialisten in het kader van de Navo-missie in Kosovo (KFOR). Tevens deel ik u mee dat Nederland zijn bijdrage met enkele stafofficieren aan het hoofdkwartier van KFOR heeft verlengd tot 1 oktober 2007.

Op 4 november 2005 heeft de regering u geïnformeerd over de Nederlandse toewijzing aan de EU Battlegroup met Duitsland en Finland in de eerste helft van 2007. Op de Battlegroup Coordination Conference van 8 november 2005 heeft Nederland kenbaar gemaakt dat de bijdrage aan deze Battlegroup onder andere bestaat uit een medische taakgroep. Deze medische specialisten, die een chirurgisch team zullen vormen, zijn allen reservist en werkzaam in civiele ziekenhuizen. Om aan de korte reactietijd van vijf dagen voor de EU Battlegroup te kunnen voldoen, is het derhalve noodzakelijk de reservisten op te roepen voor inzet. Voorwaarde van deze inzet is dat het team bij activering van de EU Battlegroup binnen vijf dagen uit het inzetgebied kan worden teruggetrokken en aan de EU Battlegroup kan worden toegevoegd. Een mogelijkheid hiertoe is om dit chirurgisch team deel te laten uitmaken van een Duits hospitaal dat is ingezet ten behoeve van de Navo-missie, KFOR, in Kosovo. Deze actieve inzet zorgt er tevens voor dat de medisch specialisten bekend raken met de Duitse militaire hospitalen, waarmee ook binnen EU Battlegroup wordt samengewerkt.

Het Nederlandse chirurgische team bestaat uit zeven militaire specialisten die van 1 februari 2007 tot 1 juli 2007 worden uitgezonden naar Kosovo. Omdat het reservisten betreft zullen de militairen telkens voor de duur van vier weken worden uitgezonden. Dit betekent dat de samenstelling van het chirurgisch team iedere maand zal wisselen. Met Duitsland is overeengekomen dat het Nederlandse chirurgisch team wordt ingedeeld in het Duitse Role 3-hospitaal te Prizren.

De additionele uitgaven van een bijdrage van deze zeven militairen voor een duur van vijf maanden wordt geraamd op 250.000 euro. Deze additionele uitgaven komen ten laste van de structurele voorziening 'uitvoeren crisisbeheersingsoperaties' van de Homogene Groep Internationale Samenwerking (HGIS).

Sinds oktober 2005 vervult Nederland enkele functies binnen het hoofdkwartier van KFOR, waaronder de functie van âProvost Marshalâ. Met ingang van april 2006 bestaat de bijdrage uit vier militairen. De Nederlandse bijdrage is per 1 oktober 2006 met één jaar verlengd tot 1 oktober 2007.

DE MINISTER VAN DEFENSIE