Ingezonden persbericht

Eerst concrete plannen en dan pas geld

De verkiezingen komen er aan en daarom blikt de provincie terug op de afgelopen vier jaar. Voor de VVD geldt: er is goed nieuws en er is minder goed nieuws. Voor de komende vier jaar wil de VVD dat er eerst goede plannen komen, voor er een nieuwe aanslag komt op de portemonnaie van de burger.

Die boodschap geeft VVD-fractieleider en lijsttrekker Jan Markink komende woensdag af als het Gelders parlement praat over de afgelopen vier jaar.

Goed nieuws

Het goede nieuws is dat er stappen zijn gezet om de bureaucratie in de jeugdzorg weg te werken. Verder is de VVD tevreden dat bedrijven meer ruimte krijgen, zoals de recreatiesector op de Veluwe en een aantal boeren in de Achterhoek. Op ruimtelijk terrein krijgt de gemeente meer te zeggen. Verder is de VVD tevreden met de doortrekking van de A15 naar de A12.

Minder goed nieuws

Er is ook minder goed nieuws. De provincie trekt vooral op het terrein van welzijn taken van gemeenten naar zich toe. Verder moet de provincie meer letten op de output van bijvoorbeeld welzijnsinstellingen. Er mag niet te veel geld in de overhead gaan zitten.

Het gaat immers om de resultaten die we voor de inwoners van Gelderland bereiken. In het verlengde daarvan wil de VVD dat de provincie zich goed op haar eigen taken bezint. Daarvoor is het nodig dat de provincie de burger nog meer centraal stelt. Belangrijk vindt de VVD dat er niet zoals nu twintig jaar over allerlei plannen wordt gepraat.

Zuinig op geld burger

De VVD vindt verder dat de provincie de komende vier jaar zuinig moet zijn op het geld van de inwoners. De verhoging van de motorrijtuigenbelasting heeft namelijk niet geleid tot de beloofde investeringen in wegen, alleen in het openbaar vervoer zijn resultaten geboekt. Nieuwe aanslagen op de portemonnaie van de inwoners zijn daarom wat betreft de VVD alleen mogelijk als het de inwoners wat oplevert. Er moeten dus goede en concrete investeringsplannen zijn voordat er om geld wordt gevraagd.