Gemeente Lingewaard


Productie biogas voor energievoorziening op Bergerden

Bio Energie Bergerden B.V. wil een biovergistingsinstallatie bouwen en exploiteren in glastuinbouwgebied Bergerden. Bio Energie Bergerden (BEB) is een initiatief van enkele Lingewaardse akkerbouwers en een specialist in biovergisting. Dinsdag 23 januari houdt de gemeente een informatiebijeenkomst.

Biovergisting is één van de alternatieven voor de bestaande energiegrondstoffen. Biogas helpt om de CO-2 vervuiling en de klimaatsverandering te beperken.

De grondstof voor biovergisting kan zijn koolzaad, tarwe, suikerbieten of mais. Voor Bergerden zijn plannen om een biovergistingsinstallatie te bouwen waar biogas van mais wordt geproduceerd. Uitgangspunt is dat rondom de installatie in een straal van ongeveer 25 km speciale energiemais wordt geteeld. De biovergistingsinstallatie levert via Energie combinatie Bergerden (ECB) een deel van de energievoorziening in Bergerden. De ECB is een vennootschap waarin Tuinders Bergerden BV alle aandelen heeft. Zodoende zijn de tuinders die zich in dit gebied vestigen eigenaar van het collectieve energiebedrijf. De doelstelling is om voor alle bedrijven op Bergerden gezamenlijk tot te komen duurzame energie tegen minder kosten te komen

Tijdens de informatiebijeenkomst zal Bio Energie Bergerden nader uitleg geven over de productie van biogas en zal de gemeente een toelichting geven op de planologische procedure.

Het college staat achter het initiatief. Echter, de biovergistingsinstallatie past niet in bestemmingsplan Bergerden. Het college heeft onlangs besloten wel medewerking te verlenen aan de oprichting van een biovergistingsinstallatie door middel van een artikel 19 lid 1 WRO-procedure. In verband daarmee wordt op 25 januari gestart met de planologische procedure door het ter inzage leggen van het bouwplan en de ruimtelijke onderbouwing. Voorafgaand wordt dinsdag 23 januari in de vergaderzaal aan de Lange Kerkstraat in Huissen een informatieavond gehouden. Aanvang 19.00 uur.

Bericht geplaatst op 11 januari 2007