Gemeente Leeuwarden

'Speeddaten' slaat nu al aan bij ruim 100 jongeren

Het tekort aan personeel neemt de komende jaren flink toe in de drie noordelijke provincies. Dit blijkt uit de jaarlijkse Noordelijke Arbeidsmarktverkenning van de Rijksuniversiteit Groningen. In heel Noord-Nederland komen er dertienduizend banen bij. Dit zijn vooral functies in de zorgsector, maar ook technische functies. Aangezien er in het Noorden een tekort is aan lager en middelbaar opgeleiden, levert dit problemen op.

Op woensdag 23 januari houdt de gemeente Leeuwarden daarom, in samenwerking met het CWI, Four Star, ROC Friese Poort, Friesland College, AOC Friesland en de Taskforce Jeugdwerkloosheid, een actiedag met de naam 'Wanna Work Boulevard'. Jongeren en werkgevers kunnen die dag tussen 14.30 uur en 17.00 uur 'speed daten'. Het is een snelle manier van kennismaken, die de jongere nog dezelfde dag een baan kan opleveren. Verder kunnen jongeren hun CV laten checken, hun kennis en vaardigheden testen, sollicitatie- en presentatietrainingen volgen en informatie krijgen over opleidingen van ROC Friese Poort, Friesland College en het AOC Friesland. Het CWI biedt in een stand talloze vacatures aan. Mometeel zijn er 334 jeugdwerklozen bekend bij het CWI, hiervan zijn ruim 500 onder de 24 jaar en bijna 1.100 personen onder de 30 jaar.

Voor ondernemers is het aantrekkelijk om een jongere met een leerbaan aan te nemen. Tijdens de leerbaan werken jongeren vier dagen en gaan ze één dag naar school. Werkgevers die jongeren een leerbaan aanbieden, profiteren bovendien van een fiscaal voordeel. De Wet Vermindering Afdracht is verhoogd van maximaal ¤ 4.000,- naar maximaal ¤ 5.500,- per jongere per jaar. Bovvendien krijgen werkgevers die een jongere op een leerbaan op BBL-1 of BBL-2 niveau aannemen van de gemeente een no-riskpolis. Deze no-riskpolis compenseert de loondoorbetaling bij ziekmelding van de jongere.

De Leeuwarder wethouder Marco Florijn van Werk & Inkomen vertelt over de Wanna Work Boulevard: 'Jongeren melden zich massaal aan voor het speeddaten om een baan. Tot nu toe zijn er al 100 anmeldingen binnengekomen. De cijfers tonen aan dat het tekort aan personeel zal toenemen, dus hopen we dat de ondernemers zich ook in grote getale zullen melden voor het speeddaten. In korte tijd kunnen ze met veel kandidaten in contact komen. Dat moet succes opleveren We hebben al mooie voorbeelden van de ideale match tussen jongeren en ondernemers!'

Hans de Boer, voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid, en Marco Florijn constateren een interessante tegenstelling: Elders in Nederland zijn veel ondernemers te porren voor het speeddaten tegen minder jongeren, maar in Leeuwarden is het precies omgekeerd. De Leeuwarder combinatie levert ongelooflijk veel kansen op voor jongeren in de strijd tegen jeugdwerkeloosheid. De Boer en Florijn roepen Leeuwarder ondernemers op om zich massaal aan te melden.


----------

Meer informatie via de perstelefoon van de gemeente Leeuwarden: 058- 233 4002.
* De 'Wanna Work Boulevard' wordt gehouden bij Four Star, Ampèrestraat 14 in Leeuwarden. Jongeren en werkgevers kunnen zich aanmelden bij Marc Kooij van Four Star (marc@fourstar.nl).