LLiNK

Rotterdam, 19 januari 2007


- PERSBERICHT -

Schuim op de lippen in LLinke Soep

In LLinke Soep, het magazine over lekkere lifestyle en duurzaam consumeren, gaan we aan het bier en zijn we in de weer met transportmiddelen. Uiteraard berekenen we van een paar mensen weer de Mondiale Voetafdruk: het energieverbruik en de consumptie, omgerekend in hectaren aardoppervlak. Froukje leert dat groen ook op drugs kan slaan en groovet met een bandje. Marcel bewondert een actieboot en Edo laaft zich aan schuimend nat en tuft met Mental Theo rond op een eco-scootertje. Niet op hetzelfde moment natuurlijk. LLinke Soep is te zien bij LLiNK op dinsdag 23 januari om 20.55 uur op Nederland 3.

Voor Edo komt een jongensdroom uit. Hij mag naar de bierbrouwerij van Heineken. Daar neemt hij het milieugunstig gehalte van dit bedrijf onder de loep en gaat op zoek naar een biobiertje. Zal zijn zoektocht naar ecologisch gerstenat succes hebben of moet hij daarvoor helemaal afreizen naar een andere beroemde brouwer diep in het Limburgse Land?

Okee, ere wie ere toekomt, zij bestonden eerder dan wij: het bandje Linke Soep (met één L) speelt al jaren vrolijke covers in den lande. Erg biologisch bewust blijken de leden niet te zijn. Jaarlijks produceren ze een serieuze afvalberg. Froukje zet hen onder curatele. Zal het de bandleden lukken, met tupperware bakjes in de hand, hun leven te beteren? Ook Nicolette Kluijver, redactrice van BNN' s 'Spuiten en slikken'' wordt door Froukje getest. Is ze milieubewust of bestaat haar groene gevoel uit het feit dat ze alles afweet van groene drugs?

Ooit was deze schuit de schrik van walvisvaarders, olielozers, giftransporteurs en fouthout-leveranciers. De RI-28. Misschien een wat simpele naam voor een heldenschip. Maar we hebben het hier wel over de oudste rubberboot van Greenpeace, in 1979 door donateurs aan de actiegroep geschonken. Kapiteins van bedenkelijk allooi dachten O jee als ze hem zagen naderen. Hij was dan gevuld met dappere actievoerders die zich voor de vijandige boeg stortten of de tegenstander enterden. Met een van die mannen, Theo, gaat Marcel naar de Oranjewerf in Amsterdam om te zien hoe de RI-28 er aan toe is.

Geknetter en stank: menig stadsbewoner krijgt rode vlekken voor de ogen van de stadsscooter. Voor die mensen lijken er wonderbare tijden aan te breken, want de eco-scooter is daar. Het ding rijdt op stroom en Edo onderwerpt hem aan een stevige test. Eerst met een ultieme kenner: een pizzakoerier. En dan nog even met scooterfan Mental Theo. Maar of beide tests helemaal goed uitpakken voor het milieu?

LLinke Soep op radio, tv en internet.
Radio 1: iedere vrijdag om 20.00 uur.
Nederland 3: dinsdag 23 januari om 20.55 op Nederland 3. Internet: iedere dag vers

LLinke Soep is een programma van LLiNK. Met haar programma's wil LLiNK kijkers en luisteraars inspireren een bijdrage te leveren aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld. LLiNK zendt uit op Nederland 2 en 3, Radio 1, 3FM, Radio 5 en www.LLiNK.nl.


------------------------------------------

EINDE PERSBERICHT