Gemeente Alkemade


Stand van zaken Wmo in Alkemade

Op 1 januari 2007 was het dan zover: de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is in werking getreden! Een nieuwe wet voor burgers en voor de gemeente. De gemeente heeft de laatste maanden gebruikt om zichzelf en de inwoners van Alkemade zo goed mogelijk voor te bereiden op deze nieuwe wet.

Zo zijn er in oktober, november en december 2006 grote voorlichtingsbijeenkomsten, maar ook informele koffiebijeenkomsten gehouden in Rijpwetering, Roelofarendsveen, Oude Wetering en op Kaageiland om inwoners op de hoogte te stellen van de komst van de Wmo en de veranderingen die daarmee gepaard gaan.

Het Wmo-loket
Eén van de veranderingen van de Wmo is, dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor het verstrekken van hulp bij het huishouden. Dit gaat de gemeente niet zelf doen. Hiervoor zijn contracten gesloten met vijf zorgaanbieders: Stichting Thuiszorg Groot Rijnland, Stichting Amstelring, Stichting Valent RDB, Stichting Florence en Meavita. Aanvragen voor deze hulp bij het huishouden, maar ook andere aanvragen kunnen worden ingediend bij het Wmo-loket van de gemeente. Dit loket is gevestigd in het gemeentehuis. Bij dit loket kunt u ook terecht voor informatie op de terreinen van wonen, welzijn, werk, inkomen en zorg, voor de ondersteuning van vrijwilligers en mantelzorgers en voor alle zaken die voorheen bij het zorgloket van de gemeente werden afgehandeld. Het loket is elke werkdag geopend van 09.00 - 12.30 uur en op woensdagavond van 18.30 uur - 20.30 uur.

Verdere ontwikkelingen
De laatste maanden heeft de gemeente zich vooral gericht op twee onderdelen van de Wmo: het verstrekken van voorzieningen en het inrichten van het Wmo-loket. Vanaf nu zullen ook de overige onderdelen van de Wmo aandacht krijgen, zoals het vergroten van de leefbaarheid in kernen, het zogenoemde bevorderen van de sociale samenhang Daarnaast gaat de gemeente het beleidsplan Wmo opstellen. Dit kan en mag de gemeente niet alleen. De gemeente heeft daarbij de inbreng van haar burgers nodig, dus ook van u.

Burgerparticipatie
Een manier om de invloed van burgers op het vormen en uitvoeren van beleid in het kader van de Wmo te regelen, is het oprichten van een Wmo-raad. Het college van burgemeester en wethouders van Alkemade heeft daarom besloten een Wmo-raad op te richten. Deze Wmo-raad kan de gemeente gevraagd en ongevraagd adviseren over de Wmo. De leden van deze raad moeten nog worden geworven. Meer informatie hierover volgt later.

Vragen en opmerkingen
Als u vragen en opmerkingen heeft over de Wmo, kunt u contact opnemen met het team Wmo van de gemeente op tel. (071) 332 73 65 of via de e-mail wmo@gemeentealkemade.nl. Meer informatie over de Wmo vindt u op deze website onder ontwikkeling - overige beleid - Wet Maatscchappelijke ondersteuning. Voor meer algemene informatie kunt u ook terecht op www.info-wmo.nl.