Provincie Noord-Holland

Noord-Hollanders erg geïnteresseerd in wonen en milieu

23-1-2007

De meeste Noord-Hollanders (83%) vinden het provinciebestuur bekwaam. Eén op de vijf (21%) kan de naam van de commissaris van de Koningin, Harry Borghouts, reproduceren. Dat is een behoorlijke toename ten opzichte van 2004, toen slechts 12% dit kon. Dit blijkt uit de Burgermonitor 2006 die in opdracht van Gedeputeerde Staten is verricht onder Noord-Hollanders.

Meer dan de helft van de Noord-Hollanders heeft globaal inzicht in de overheidstaken die de provincie uitvoert. De interesse in de provinciale politiek (34%) is nagenoeg gelijk gebleven (36% in 2004). De interesse in concrete (provinciale) beleidsthema's is groot. Wonen en milieu scoren hierbij het hoogst. In de onderwerpen platteland en landbouw en provinciaal bestuur zijn de meeste Noord-Hollanders niet bijzonder geïnteresseerd.

Een kwart van de ondervraagden leest tenminste wekelijks in de media iets over provinciale aangelegenheden. Het regionale dagblad is hiervoor de belangrijkste informatiebron. De bekendheid van de website en digitale dienstverlening van de provincie zijn in 2006 licht toegenomen. Bijna de helft van de inwoners (43%) vindt dat de provincie digitale producten actief moet aanbieden.

De helft van de Noord-Hollanders (46%) vindt dat het provinciebestuur in het algemeen weinig rekening houdt met wat burgers denken. Toch scoort Noord-Holland in vergelijking met de omliggende provincies het hoogste op de tevredenheid over mogelijkheden om belangrijke besluiten te beïnvloeden. Dit blijkt uit het vergelijkend onderzoek dat in de provincies Flevoland, Zuid-Holland en Utrecht is uitgevoerd. Het is voor het eerste dat er in de omliggende provincies een vergelijkend onderzoek is uitgevoerd.

Weet jij veel?
Een ruime meerderheid van de ondervraagden geeft aan dat de provincie te weinig informatie geeft over taken en besluiten. Om hierop in te spelen, lanceerde de provincie de campagne Weet jij veel? waarbij de begroting 2007 centraal staat. Tot aanstaand weekend kunnen bezoekers op de website nog de zeven quizvragen beantwoorden en kans maken op een ballonvaart boven Noord-Holland. Maandag 29 januari wordt de winnaar bekendgemaakt. Door het invullen van de vragen komen bezoekers meer te weten over zeven belangrijke provinciale themas zoals schone energie, wonen en opvangplekken voor kinderen.

Er is ook reden om bezorgd te zijn: de provincie blijkt in het dagelijkse leven bijna onzichtbaar voor de meeste mensen. Men voelt zich sterker betrokken bij de gemeente, de regio en Nederland. Ook is 2006 is het cijfer dat Noord-Hollanders geven aan de manier waarop de provincie de afgelopen vijf jaar de problemen heeft opgepakt, gedaald (5.7). In 2004 kreeg de provincie voor haar inspanningen nog een 6.0.

De Noord-Hollandse Burgermonitor peilt tweejaarlijks de maatschappelijke en politieke betrokkenheid en participatie. Het is de derde keer dat de monitor uitkomt; eerdere onderzoeken waren in 2001 en 2004. Het onderzoek is een enquête onder ongeveer 1000 Noord-Hollanders.

Een exemplaar van de complete Noord-Hollandse Burgermonitor 2006 is onderaan dit bericht te downloaden of op te vragen bij Marianne Kimmel, telefoon 023 514 4010 en email kimmelm@noord-holland.nl.