Dienstenbond CNV

CAO ATOS Origin 2007 een feit
23-01-2007

CNV Dienstenbond is in december met de andere vakbonden langs 5 regios gegaan voor ledenvergaderingen. Tijdens de ledenvergaderingen is het onderhandelingsresultaat uitgelegd. Inmiddels heeft u kunnen stemmen over de CAO 2007. De meerderheid van de leden van CNV Dienstenbond zijn akkoord gegaan. Dit geldt ook voor de ondernemingsraad en de andere bonden. Daarmee is de CAO 2007 een feit.

De nieuwe CAO heeft een looptijd van 1 jaar. Eind 2007 zal CNV Dienstenbond dan ook weer met de werkgever om de tafel gaan om te onderhandelen over de CAO 2008 en verder.

De ledenvergaderingen
Tijdens de ledenvergaderingen zijn de punten uit het onderhandelingsresultaat uitgelegd. Vanuit de aanwezigen zijn vele opmerkingen en kanttekeningen geplaatst bij het bereikte resultaat. CNV Dienstenbond, de overige bonden en de ondernemingsraad hebben uitgelegd wat onze mogelijkheden waren. Dit ook in het licht van de geschiedenis van de CAO bij Atos Origin. Duidelijk is wel dat de kritiek op de directie als het gaat om de arbeidsvoorwaarden toeneemt. Iets wat de werkgever volgens de aanwezigen zich meer zou moeten aantrekken. Naast de onduidelijkheid over de manier van toewijzing van de loonsverhogingen groeit de onvrede over het niveau van de arbeidsvoorwaarden. De leden zien daarnaast de ontwikkeling naar meer flexibiliteit van de werkgever bij het vaststellen van de individuele loonsverhoging als een toenemend probleem.

Tot 8 jaar geleden was er geen cao bij Atos. De werknemers moesten zelf een salarisverhoging bedingen en de werkgever kon theoretisch de werknemer 0% geven indien hij dat wenste. De eerste jaren van de CAO hadden de bonden alleen zeggenschap over de cao-onderdelen die niet gingen over het loon. Nu onderhandelen wij volledig mee over de minimale vereiste loonsverhogingen. Ook zijn deze minima nu openbaar zodat u als werknemer kunt zien wat u minimaal moet krijgen. Een aantal grote stappen sinds de start van de cao, maar we zijn er nog niet en dat beseffen wij maar al te goed. De gewenste verdere veranderingen hebben tijd nodig en met elke cao wordt een stap gezet. Tijdens de ledenvergaderingen is gesteld dat ook dit resultaat in dat licht gezien moet worden en dat ook dit weer een stap is op weg naar een normale CAO met voor CAOs gebruikelijke verhoudingen tussen werkgever en werknemers.

De stemming
Na het tellen van de stemmen is de meerderheid van de leden van CNV Dienstenbond akkoord gegaan met het onderhandelingsresultaat. Aangezien ook de andere bonden en de ondernemingsraad akkoord zijn zal CNV Dienstenbond de nieuwe CAO ondertekenen.

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Harrie de Vaan. U kunt hem bereiken op telefoonnummer 010-2651111 of per e-mail op het adres h.devaan@cnvdibo.nl