Gemeente Steenbergen

"persbericht" (8 januari 2007)

Dit is een gezamenlijk persbericht van de provincie Noord-Brabant, gemeente Steenbergen, gemeente Halderberge, Waterschap Brabantse Delta, Suiker Unie en Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij.

Bouw mee aan een kansrijke toekomst voor de regio Derde ontwerpatelier Agro & Food Cluster West-Brabant

Op dinsdagavond 23 januari 2007 wordt van 19.00 uur tot 22.00 uur in Zaal Geerts te Stampersgat het derde en laatste ontwerpatelier georganiseerd. Geheel in het teken van de invulling van het Agro & Food Cluster West-Brabant. Het Agro & Food Cluster is een kansrijke ontwikkeling voor de regio in de Oud Prinslandse Polder in het Westbrabantse Steenbergen. Het bestaat uit een clustering van bedrijven in de agro- en voedingsmiddelensector en glastuinbouw op en aansluitend aan het terrein van de suikerfabriek. Geïnteresseerden voor het ontwerpatelier kunnen zich tot uiterlijk maandag 15 januari 2007 aanmelden per mail info@afcwb.nl, per fax 073- 680 7645 (Provincie Noord-Brabant, directie ROH, t.a.v. mevouw B. Schellekens) of telefonisch bij mevrouw S. Zielhorst 073-6808745 (eveneens van de provincie Noord-Brabant, directie ROH). Zie voor meer informatie ook www.brabant.nl/afc.

Het ontwerpatelier op 23 januari 2007 is een vervolg op eerdere ontwerpateliers voor het Agro & Food Cluster West-Brabant. De ontwerpateliers gaan niet over de vraag of het Agro & Food Cluster West-Brabant er wel of niet moet komen, maar over de wijze waarop de onderdelen van dit nieuwe programma zouden kunnen worden gepositioneerd. Tijdens de ontwerpateliers op 20 en 21 november 2006 zijn vele inzichten, meningen, wensen en ideeën verkregen ten aanzien van specifieke thema's over de ontwikkeling van het Agro & Food Cluster West-Brabant. Ruim 150 mensen, waaronder omwonenden, vertegenwoordigers van belangenorganisaties, raadsleden, huidige en toekomstige gebruikers zoals glastuinders, namen deel aan de unieke ontwerpateliers en leveren zo een belangrijke bijdrage aan het bepalen van de toekomst van West-Brabant. Landschapsontwerpbureau Alle Hosper heeft onder andere deze kennis gebruikt om verder uitgewerkte en meer nauwkeurige inrichtingsvarianten te ontwerpen. Deze varianten komen aan bod tijdens het ontwerpatelier op dinsdagavond 23 januari 2007. Na een plenaire presentatie van deze varianten zijn aanwezigen wederom in de gelegenheid om op deze varianten te reageren.

Volgende stap
De uitkomsten van het ontwerpatelier worden besproken met de stuurgroep Agro & Food Cluster West-Brabant. Hierin zijn de initiatiefnemers Suiker Unie en de Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij vertegenwoordigd, evenals de provincie Noord-Brabant, gemeente Halderberge, gemeente Steenbergen en het Waterschap Brabantse Delta. De varianten worden vervolgens zorgvuldig bekeken en waar nodig aangescherpt. Er blijven nog steeds meerdere varianten overeind. De volgende stap betreft het MER (Milieu Effect Rapportage). Het MER onderzoekt de milieu-effecten van de verschillende varianten en draagt bij aan zorgvuldige besluitvorming in het planologische traject. Tijdens het besluitvormingstraject is er ook gelegenheid tot inspraak. Naar verwachting start dit in het tweede kwartaal van 2007.

Agro & Food Cluster West-Brabant
Het Agro & Food Cluster West-Brabant speelt zich af in de Oud Prinslandse Polder bij het Westbrabantse Steenbergen. De geplande locatie is een uniek knooppunt in de noord-zuid verbindingen tussen Antwerpen en Rotterdam met hun wereldhavens en vliegvelden en is strategisch gelegen binnen de Rijn-Schelde delta. De beschikbare ruimte, de goede bereikbaarheid (de huidige A29 en op termijn de A4), de ontsluiting via water, de aanwezige suikerfabriek met al zijn installaties en utilities, het groeizame, gematigde klimaat én de grote belangstelling vanuit de glastuinbouw vormen de basis voor de ambitieuze plannen met het Agro & Food Cluster West-Brabant. Hierbij werken de initiatiefnemers Suiker Unie en de
Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij nauw samen met de betrokken overheden de Provincie Noord-Brabant, gemeente Steenbergen, gemeente Halderberge en Waterschap Brabantse Delta. Bij de ontwikkeling van het Agro & Food Cluster West-Brabant wordt rekening gehouden met de bijzondere realisatie van bedrijven in de agro- en voedingsmiddelensector die zich willen gaan vestigen op het bedrijventerrein aansluitend aan de suikerfabriek in Dinteloord en de daarnaast geplande glastuinbouwlocatie. Symbiose en samenwerking tussen de bedrijven vormen unieke uitgangspunten. Vele hectaren grond worden getransformeerd tot een centrum van bedrijvigheid in de agro- en voedingsmiddelensector, passend in de ontwikkeling van de hele regio. Het Agro & Food Cluster West-Brabant heeft de regio veel te bieden: bedrijvigheid, werkgelegenheid, versterking/uitwisseling kennis en kunde, duurzame toekomst voor de glastuinbouw, aantrekkelijke groenstructuren waar mensen kunnen recreëren en als afgeleide hiervan ook woningbouw. Hiermee verbetert ook de leefbaarheid van de omliggende dorpskernen. Het Agro & Food Cluster West-Brabant is kansrijk en heeft meerwaarde voor zowel de participanten als de omgeving.
Naar verwachting gaat in 2009 de schop in de grond en zal het Agro & Food Cluster West-Brabant in 2020 klaar zijn.

Noot voor de reactie

Informatie: Willy van Oorschot, Agro & Food Cluster West-Brabant, afdeling Corporate Communicatie Royal Cosun, telefoon 076 53 03 243, mobiel (06) 22 978 565, willy.van.oorschot@cosun.com

Bijlage

- Programma ontwerpatelier 23 januari 2007

Bijlage Programma ontwerpatelier Agro & Food Cluster West-Brabant Datum : dinsdagavond 23 januari 2007
Locatie : Zaal Geerts te Stampersgat
Tijdstip : 19.00 - 22.00 uur
Dagvoorzitter : de heer G. Brogtrop
Presentatie : Bureau Alle Hosper

De ontwikkeling van het Agro & Food Cluster West-Brabant staat in het teken van de bijzondere realisatie van bedrijven actief in de agro- en voedingsmiddelensector op de terreinen van de suikerfabriek in Dinteloord en de daarnaast geplande glastuinbouwlocatie. Symbiose en samenwerking tussen de bedrijven vormen unieke uitgangspunten. In de ontwikkeling werken de initiatiefnemers Suiker Unie en de Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij samen met de betrokken overheden de Provincie Noord-Brabant, gemeente Steenbergen, gemeente Halderberge en Waterschap Brabantse Delta.

Met ontwerpateliers (20 en 21 november 2006 en 23 januari 2007) wil de stuurgroep Agro & Food Cluster West-Brabant samen met betrokkenen invulling geven aan de ontwikkeling en inrichting van het Agro & Food Cluster West-Brabant als input voor/in aanloop naar het MER (Milieu Effect Rapportage).

19.00 uur Ontvangst met koffie en thee
19.30 uur Welkomstwoord

Dagvoorzitter de heer G. Brogtrop

19.35 uur Inleiding door landschapsontwerpbureau Alle Hosper

De heer B. van Elderen

19.45 uur Plenaire presentatie door landschapsontwerpbureau Alle Hosper

De heer B. van Elderen
Tijdens deze presentatie gaan we allereerst in op enkele cruciale vraagstukken, bevindingen en consequenties van wensen voortvloeiend uit
de ontwerpateliers op 20 en 21 november 2006. Specifieke items hierbij zijn onder
andere: grootte en plaats van het zoekgebied, aantal hectares glas, gebruik vloeivelden en investering in het landschap. Deze bouwstenen hebben een meer nauwkeurige plek gekregen in de verdere
uitwerking van de verschillende inrichtingsvarianten voor het Agro & Food Cluster
West-Brabant. Aan de hand van driedimensionale beelden volgt een toelichting op
deze uitwerkingen. Zo wordt helder hoe de verschillen tussen de varianten te ervaren
zijn.

20.30 uur Inforonde langs varianten

Een ieder is in de gelegenheid om de varianten nader te bekijken bij de daarvoor
ingerichte plekken. U kunt dan uw vragen, suggesties en opmerkingen kenbaar
maken. Medewerkers van het landschapsontwerpbureau Alle Hosper staan u te
woord. U ontvangt tevens een reactieformulier waarop u uw reacties schriftelijk
kenbaar kunt maken en waarop u uw voorkeur en/of afkeuren voor de verschillende
varianten kunt aangeven.

21.20 uur Inleveren reactieformulieren
21.30 uur Vervolg en afsluiting

Terugkoppeling inforonde en toelichting op het verdere procesverloop.

22.00 uur Uiterlijk einde