Ingezonden persbericht


Persbericht

AVS en VOS/ABB schrijven 'code Tabaksblatt' voor primair onderwijs

Minister krijgt 'Code goed onderwijsbestuur' op NOT

22 januari 2007. Direct na de opening van de NOT, dinsdag 23 januari 2007, krijgt minister Van der Hoeven van OCW de vorige week verschenen brochure 'Code goed onderwijsbestuur primair onderwijs' overhandigd. Ze komt hiervoor speciaal naar de stand van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). De brochure is geschreven door de AVS en VOS/ABB. De overhandiging zal plaatsvinden tussen 11.10 uur en 11.30 uur in stand nummer 8B074.

AVS en VOS/ABB hebben deze brochure geschreven om schoolbesturen en schoolleiders een handvat te bieden bij het vormgeven van een code voor goed bestuur. Na de vorming van een nieuw kabinet ontvangt de Tweede Kamer het wetsvoorstel over goed onderwijsbestuur (governance). In dit voorstel gaat het o.a. om de verantwoording van de school aan de samenleving, de scheiding tussen de functies bestuur en intern toezicht, de verplichting voor schoolbesturen om te zorgen voor een goed bestuurde school en de mogelijkheid om bestuurlijke taken te delegeren aan de schoolleider. Dit alles moet worden vastgelegd in een code. Minister Van der Hoeven is van mening dat de sector primair onderwijs zelf tot de ontwikkeling van een code goed onderwijsbestuur moet komen. Zij schrijft geen code voor.

In tegenstelling tot de meeste andere organisaties voor bestuur en management zijn de AVS en VOS/ABB van mening dat het zinvol is dat besturen en scholen in het primair onderwijs kunnen beschikken over een code 'goed onderwijsbestuur'. Ton Duif, voorzitter AVS: "Ter wille van de helderheid naar de samenleving is het belangrijk voor een sector uit te gaan van een uniforme lijn. Hiermee heeft onze sector een eigen 'code Tabaksblatt'." Joop Vlaanderen, manager verenigingszaken VOS/ABB: "Deze code kan dienst doen als leidraad bij de interne discussie over en inrichting van goed onderwijsbestuur binnen de eigen organisatie." Minister Van der Hoeven noemde de door de AVS en VOS/ABB geschreven code een goed voorbeeld van een door de sector ontwikkelde code.

Joop Vlaanderen (VOS/ABB) en Ton Duif (AVS) zijn beiden bij de overhandiging aan de minister aanwezig in de stand van de AVS. Leden van beide organisaties ontvangen de brochure thuis. De uitgave is ook te koop in de stand (8B074) en tevens te downloaden vanaf de website van de AVS (www.avs.nl).

Meer informatie: AVS, Marc Mathies, 06 12946413.
VOS/ABB, Jan Scholten, 0348.405235 / 06.20010418


---- --