Ingezonden persbericht


23 januari 2007

Werknemer kiest vaker vrijwillig voor andere werkgever

Ontslag of beëindiging van het contract was in 2005 de voornaamste reden voor mensen om van baan te veranderen. In 2006 is het in verreweg de meeste gevallen juist de werknemer die kiest voor een andere baan bij een andere werkgever. Dit blijkt uit de Arbeidsmarktmonitor van marktonderzoeksbureau Heliview. Het grootschalige onderzoek onder 1000 P&O managers wordt jaarlijks herhaald en brengt het gehele arbeidsproces van Nederlandse bedrijven in kaart.

Het aantal werknemers dat op eigen initiatief van werkgever veranderde (65%) nam in 2006 toe met ruim 20% ten opzichte van 2005 (43%). Ondanks dat de werknemer vaker zelf de keuze maakte om het bedrijf te verlaten, is het totale personeelsverloop in 2006 vrijwel gelijk gebleven ten opzichte van het jaar ervoor. Gemiddeld verliet wederom circa 10,5% van de werknemers zijn werkgever. Bedrijven hebben echter gemiddeld meer nieuwe mensen aangenomen dan dat er zijn vertrokken. De toegenomen aanname en het bijna constante verloop heeft geleid tot een verdere groei van het aantal werknemers met ruim 118.000.

Toch is het niet zo dat de huidige werknemer minder trouw is geworden en korter bij de werkgever blijft dan vroeger. De gemiddelde doorlooptijd van een functie is vergelijkbaar met een jaar eerder (circa 8,9 jaar). Technische medewerkers zijn het langst werkzaam binnen hetzelfde bedrijf terwijl secretaresses/receptionistes en marketing en communicatiemedewerkers beduidend sneller van functie wisselen.

In 2006 vond er een verdubbeling plaats van het aantal werkgevers dat problemen had met het invullen van vacatures (40%) ten opzichte van het jaar ervoor. Als belangrijkste reden is genoemd dat men mensen nodig heeft met specifieke kennis. Meer dan de helft van de bedrijven verwacht in de komende drie jaar problemen te krijgen met het invullen van openstaande vacatures. Hier ligt dan ook een uitdaging voor bureaus die actief zijn in de personeelsvoorziening.

Voor meer informatie over de Arbeidsmarktmonitor en andere HRM-onderzoeken kunt u contact opnemen met drs. Katinka Deckers (katinka.deckers@heliview.nl) of Joris Rovers (joris.rovers@heliview.nl).

Heliview, Lage Mosten 1-5, 4822 NJ Breda, tel: 076-548 4000.

Bekijk ook eens onze website: www.heliview.com.