Leraren hoeven niet ict-vaardig te zijn om onderwijs te geven

Open universiteit nederland

http://www.ou.nl

Experts van de Open Universiteit Nederland stellen dat het onzin is om te eisen dat de gemiddelde leraar in het voortgezet onderwijs net zo ict-vaardig moet zijn als zijn leerlingen. Het is tijd om te accepteren dat de meeste jongeren in potentie al ver voorlopen op leraren, maar dit hoeft geen belemmering te zijn om informatievaardigheden te onderwijzen. Jongeren kunnen weliswaar met behulp van nieuwe media razendsnel informatie verzamelen, maar daarna gaat het vaak mis. Het is aan de leraren om hen te leren hoe de gevonden informatie beoordeeld en gebruikt moet worden. Het Ruud de Moor Centrum van de Open Universiteit Nederland ontwikkelt voor leraren een gratis on-line cursus Informatievaardigheden waarin het uitbreiden van de didactische kennis en vaardigheden centraal staat. Voor de pilot van deze cursus wordt vandaag, dinsdag 23 januari, op de Nationale Onderwijstentoonstelling in Utrecht het startschot gegeven. Scholen kunnen zich nog voor deze pilot aanmelden.

Over de cursus Informatievaardigheden voor leraren
Met de cursus worden leraren (beter) voorbereid op het toepassen van informatievaardigheden in het leerproces. De cursus bestaat uit drie onderdelen: a. nieuwe media en het onderwijs, b. informatievaardigheden en c. implementatie van informatievaardigheden in het curriculum van de school. De cursus zal in september 2007 gratis on-line beschikbaar zijn. De pilot wordt dit voorjaar in de vorm van workshops gegeven waarin telkens één cursusonderdeel wordt behandeld. Hierbij wordt het format van 'producerend leren' gebruikt zodat de deelnemers na het volgen van de workshop producten mee naar huis nemen die meteen in de praktijk gebruikt kunnen worden. Scholen kunnen gratis aan de pilot deelnemen, aanmelden kan per mail bij projectleider Henk Münstermann (henk.munstermann@ou.nl).

Over het Ruud de Moor Centrum
Het Ruud de Moor Centrum (RdMC) van de Open Universiteit Nederland ontwikkelt en verspreidt producten en diensten om scholen en lerarenopleidingen te ondersteunen bij het opleiden en begeleiden van leraren. Als tweedelijnsinstelling levert het RdMC hiermee een bijdrage aan het werkplekleren en het flexibiliseren van opleiding en nascholing. In opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werkt de Open Universiteit aan de professionalisering van onderwijsgevenden. De Open Universiteit heeft in de loop der jaren een grote expertise opgebouwd in het tijds- en plaatsonafhankelijk studeren.