Time : 09:00:00
Date : 23 January 2007
Sender Name: FLConsult

CB Richard Ellis: EEN RECORD AAN INVESTERINGSTRANSACTIES IN EUROPA IN 2006

London, 22 januari 2007 - CB Richard Ellis raamt het totale bedrag dat in 2006 geïnvesteerd werd in commercial vastgoed op 230 miljard euro, of een groei van meer dan 40% in vergelijking met het totaal van 2005.

Het gestegen investeringsvolume werd vastgesteld in alle Europese landen. Wel varieerde de groei van land tot land. In vijf van de deelnemende landen - inclusief Duitsland en België- werd het volume van de investeringstransacties meer dan verdubbeld. De kleinste groei werd vastgesteld in het Verenigd Koninkrijk.

Ondanks de tragere groei in het Verenigd Koninkrijk blijft het nog steeds de grootste investeringsmarkt voor vastgoed, goed voor een derde van de waarde van alle transacties in Europa. Door een bijzonder sterke groei, bekleedt De Duitse markt verrassend genoeg een tweede plaats inzake investeringsvolume inzake commercieel vastgoed. Ondanks een stijging van het investeringsvolume met 50%, valt Frankrijk terug naar de derde plaats na Duitland.

In overeenstemming met 2005 gebeurde het merendeel van de Europese investeringstransacties in de kantorenmarkt, gevolgd door de retailsector. Investeerders zijn desalniettemin steeds meer bereid om ook andere sectoren te overwegen, met een sterk toegenomen interesse voor panden met gemengd gebruik, hotels en andere ontspanningslocaties.

In 2006, werd een recordcijfer geïnvesteerd in de Belgische investeringsmarkt voor professioneel vastgoed. Het totale investeringsvolume bedroeg tot 4,5 miljard euro, vergeleken met slechts 2,15 miljard euro in 2005. Dit uitzonderlijke resultaat kan deels verklaard worden door een reeks van grote
investeringstransacties, zoals bijvoorbeeld de verkoop van de federale vastgoedportefeuille, Fedimmo, aan Befimmo en de verkoop van de vastgoedondernemingen Banimmo en Eurinpro aan buitenlandse investeerders. Hiernaast blijven België en in het bijzonder Brussel simpelweg uiterst populaire locaties voor investeerders.

"De vraag naar vastgoedinvesteringen vanwege investeerders blijft hoog, ondanks de stijging van de rentevoeten in 2006" zegt Maxime Xantippe, Managing Partner en hoofd van het CB Richard Ellis' investeringsdepartement. "Opvallend is de stijgende aanwezigheid van zogenaamde niet-genoteerde investeringsfondsen voor vastgoed, die gecreëerd en gestructureerd worden door de grote
investeringsbanken."

2006 was voor het investeringsdepartement van CB Richard Ellis een waar recordjaar. Als de nummer 1 in investeringsadvies in België, adviseerde CB Richard Ellis lokale en internationale spelers voor een totaal investeringsvolume van meer dan 1 miljard euro, of nagenoeg 40% van de investeringen die werden uitgevoerd met behulp van een vastgoedconsultant.

Gaétan Clermont, Gedelegeerd Bestuurder van CB Richard Ellis België voegt hieraan toe dat, "ondanks de aanhoudende groei van het investeringsvolume, de daling van de investeringsrendementen meer en meer afgeremd wordt. Dit suggereert dat investeerders tevens kijken naar andere mogelijkheden om te investeren: andere sectoren, steden en deelmarkten die vroeger niet eens als een optie aanzien werden."