Ingezonden persbericht


Persbericht, 23 januari 2007

Eerste webbased leerlinginformatiesysteem succesvol geïmplementeerd

Volledig ASP gebaseerde applicatie biedt direct voordelen

In samenwerking met de Stichting Carmelcollege heeft softwareontwikkelaar Topicus een nieuw leerlinginformatiesysteem met de naam "Vocus"ontwikkeld. Vocus is het eerste volledig webgebaseerde leerlinginformatiesysteem voor het voortgezet onderwijs. Applicatie Service Provider Introweb verzorgt zowel de hosting als het beheer van de applicatie.

De volledige functionaliteit van Vocus is via het web toegankelijk en is daarmee ook locatieonafhankelijk. Voor onderwijsinstellingen, zeker die met meerdere locaties, betekent dit o.a. een belangrijke besparing op beheer en onderhoud. Stichting Carmelcollege en Topicus hebben voor Introweb gekozen als partner in het project voor wat betreft de hosting van de applicatie. Introweb beschikt hiervoor over een professioneel DataCenter en verzorgt daarnaast de monitoring en het beheer van de applicatieservers waarop Vocus wordt gehost.

Leerlinginformatiesysteem neemt centrale plaats in op een hedendaagse school

Niet alleen worden in een leerlinginformatiesysteem alle personalia en plaatsingsgegevens geadministreerd, ook resultaten en absentiegegevens worden in het administratiesysteem bijgehouden. Deze gegevens moeten door alle schoolmedewerkers benaderd kunnen worden, 24 uur per dag, onafhankelijk van hun locatie. Hierbij moet iedere medewerker precies die gegevens te zien krijgen die voor hem of haar relevant zijn.

Implementatie

In slechts negen maanden tijd is de eerste release van een volledig nieuw leerlinginformatiesysteem gebouwd én geaccepteerd. Na een pilot periode is Vocus vervolgens binnen 3 maanden volledig geïmplementeerd.

Opdrachtgever en gebruikers merken direct de voordelen

Het Etty Hillesum Lyceum is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van Vocus. Als eerste school van de Stichting Carmelcollege is zij gemigreerd. Al direct bleek dat de scholing van medewerkers een zeer beperkte hoeveelheid tijd vraagt. Medewerkers ervaren het als een groot voordeel dat zij thuis gebruik kunnen maken van Vocus om hun cijfers rechtstreeks te kunnen invoeren. Voor de applicatiebeheerder is de invoering alleen al een groot voordeel vanwege het feit dat het niet meer nodig is zelf updates uit te voeren. Twee maanden na de invoering waren alle medewerkers al vertrouwd met de mogelijkheden van Vocus, dat door hen als een betrouwbaar en veilig programma wordt beschouwd.

Projectpartners:

. Stichting Carmelcollege

Onderwijsorganisatie bestaande uit 12 instellingen voor bijzonder voortgezet onderwijs met totaal 35.000 leerlingen
. Topicus

IT dienstverlener en software ontwikkelaar

. Introweb Nederland

Internet & Applicatie Service provider

De Stichting Carmelcollege bestaat uit 12 instellingen voor bijzonder voortgezet onderwijs in Nederland. Op een 50-tal schoollocaties wordt een breed onderwijsaanbod verzorgd. Door deze veelheid aan schoollocaties waarborgen onze instellingen een kleinschalige, veilige leeromgeving voor hun leerlingen. In totaal worden 35.000 leerlingen in hun leerproces begeleid door ruim 4.100 medewerkers. Topicus is gespecialiseerd in het ontwikkelen van volledig webbased ASP toepassingen. Vanuit een voortrekkersrol voor dit type systemen bij de grote financiële dienstverleners, heeft Topicus haar werkterrein uitgebreid tot de gezondheidszorg en het onderwijs. De opgedane expertise is vertaald in de doelstelling van de Topicus onderwijssystemen: 'biedt het onderwijs van basis- tot hoger beroepsonderwijs informatiesystemen met een rijke functionaliteit, maximale flexibiliteit en gegevens-uitwisselingmogelijkheden tegen lagere kosten'. Om deze ambitieuze doelstelling waar te maken beperkt Topicus zich, in nauwe samenwerking met de onderwijsinstelling(en), tot de ontwikkeling van de informatiesystemen. Voor de implementatie en exploitatie zijn samenwerkingsverbanden aangegaan met daartoe gespecialiseerde partijen. Introweb gaat verder dan alleen het internet. Dat betekent dat Introweb zich niet beperkt tot het leveren van de technische infrastructuur voor breedband internettoegang, web- en applicatiehosting. Om kwalitatief goede internetdiensten te leveren, is meer nodig. Als het gaat om advies, beheer en support zijn óók mensen nodig. Mensen die niet alleen jarenlange ervaring hebben, maar ook gemotiveerd zijn en zonder uitzondering interesse hebben in internettechnologie en hoe die het beste ingezet kan worden bij de klant. Die mensen vindt u bij Introweb.

Introweb is een flexibele organisatie waarin 35 mensen werkzaam zijn. Door de platte organisatiestructuur kan er snel worden geschakeld en is er een effectieve samenwerking tussen advies, verkoop en techniek. Introweb beschikt over een eigen DataCenter in Hengelo dat is gekoppeld aan een snel en betrouwbaar netwerk. Door de combinatie van hoogwaardige infrastructuur én gekwalificeerde mensen, kan Introweb de kwaliteit leveren die essentieel is voor het hosten van bedrijfskritische applicaties.

Daarnaast wordt nauw samengewerkt met ruim 75 partners op het gebied van webdesign, applicatieontwikkeling en automatisering. Samen met deze partners realiseert Introweb professionele internettoepassingen die u helpen uw doelstellingen te behalen.