Gemeente Utrecht


Utrecht, 23 januari 2007
Sw/12

Kap populieren in Noordwest en Overvecht

In Noordwest en Overvecht worden de komende tijd meer dan honderd populieren gekapt. Deze populieren zijn ziek en instabiel waardoor zij een gevaar kunnen zijn voor de omgeving. Voor deze bomen is een velvergunning verleend door het college van burgemeester en wethouders. In de week van 22 januari begint de kap. Dit zal ongeveer vier weken in beslag nemen. Bewoners zijn hierover geïnformeerd.

Nieuwe bomen
Op bijna alle plekken waar gekapt is, worden in het najaar van 2007 nieuwe bomen geplant. Waar het kan, zet de gemeente volwassen bomen terug. Het soort is afhankelijk van de omgeving, maar, behalve bij de Daalseweg, komt er een andere boomsoort terug.

Straten waar gekapt wordt
Kloosterlaan, ter hoogte van de Marnixbrug 4 populieren
Daalseweg, vanaf de woningen eerste 20 populieren
Orinocodreef 14 populieren
Rio Brancodreef 14 populieren
Bij Fort de Gagel 39 populieren
Op Fort de Gagel 12 populieren
Vechtdijk, ter hoogte van De Muinck Keizerbrug 52 populieren (tijdens de storm van donderdag 18 januari zijn hier twee bomen omgewaaid)

Hoe komt deze lijst tot stand
Een onderdeel van de zorgplicht voor bomen van de gemeente is een periodieke controle op zichtbare gebreken. Deze controle heet de VTA (Visual Tree Assessment). Bij deze methode wordt visueel naar symptomen gekeken die veroorzaakt kunnen zijn door gebreken in het hout, zoals (parasitaire) zwammen, scheuren in het hout, holtes, verdikkingen en dergelijke. In Utrecht keurt de gemeente alle bomen vanaf een leeftijd van acht jaar. De bomen die een gevaar kunnen vormen voor de omgeving worden op de vellijst gezet. Jaarlijks wordt deze lijst voorgelegd aan het college. Zij verlenen een vergunning voor deze bomen. In de loop van het daarop volgende jaar worden de bomen gekapt.




Gemeente Utrecht