AVR


CVC en KKR nemen Van Gansewinkel over en vormen een toonaangevend milieuconcern

Een investeringsconsortium bestaande uit CVC Capital Partners (CVC) en Kohlberg Kravis Roberts & Co. (KKR) heeft een akkoord bereikt om alle uitstaande aandelen in de Van Gansewinkel Groep te verwerven. De transactie is onderhevig aan goedkeuring van de mededingingsautoriteiten en het advies van de ondernemingsraad.

Van Gansewinkel zal worden samengevoegd met AVR, dat reeds in het voorjaar van 2006 door het consortium werd overgenomen van de Gemeente Rotterdam. AVR, de marktleider in de Benelux op het gebied van verwerking, wordt nu gecompleteerd met het Benelux dekkende inzamelnetwerk van Van Gansewinkel. De activiteiten van de nieuwe combinatie beslaan de gehele afvalketen, van advisering, via inzameling en recycling tot eindverwerking, waarmee een volledig integraal milieuconcern en een topspeler binnen de Europese milieusector ontstaat. De groeiende omvang van de recycling- activiteiten van beide bedrijven versterkt het toekomstpotentieel van de combinatie.

Daan den Ouden, bestuursvoorzitter van AVR, zal de combinatie tot drie maanden na de overdracht van de aandelen leiden, waarna hij zal worden opgevolgd door de huidige bestuursvoorzitter van de Van Gansewinkel Groep, Ruud Sondag. Daan den Ouden zal als adviseur bij de onderneming betrokken blijven.

De Van Gansewinkel Groep is een toonaangevende Europese afvaldienstverlener en realiseerde in 2006 met circa 4.000 medewerkers een omzet van meer dan ¤ 600 miljoen. Van Gansewinkel is een kenniscentrum voor totale afvalzorg, met als kernactiviteiten het inzamelen, bewerken en recyclen van afval- en materiaalstromen. Buiten haar thuismarkt in de Benelux is zij ook actief in andere Europese landen zoals Polen, Tsjechië, Frankrijk, Engeland en Portugal.

AVR is de grootste afvalverwerker van Nederland, met een omzet van meer dan ¤500 miljoen in 2006. Het bedrijf verwerkt ruim 4 miljoen ton afval per jaar en heeft circa 2.100 medewerkers. AVR heeft vooraanstaande posities in het inzamelen van huishoudelijk afval, recyclen en scheiden. De onderneming is actief in Nederland, België en Ierland.

Ruud Sondag (CEO Van Gansewinkel Groep): "Afgelopen zomer maakte de Van Gansewinkel Groep bekend op zoek te zijn naar een nieuwe aandeelhouder, om daarmee haar groeiambitie verder te kunnen verwezenlijken. De krachtenbundeling met AVR stelt ons in staat om onze klanten een nog breder pakket aan diensten te bieden: one-stop-shop met een wijdvertakt netwerk. Het is op zijn plaats hier Leo van Gansewinkel te bedanken. Hij heeft als visionair een toonaangevende en ondernemende afvaldienstverlener weten te realiseren. Wij zijn hem daarvoor veel dank verschuldigd en zullen zijn gedachtegoed in de nieuwe combinatie inbrengen en koesteren."

Daan den Ouden (CEO AVR): "Door de combinatie met Van Gansewinkel ontstaat een integraal milieubedrijf, actief op alle onderdelen van de waardeketen. Dit is een grote stap voorwaarts in de realisatie van onze ambitie om met de steun van onze aandeelhouders een toonaangevend Europees milieuconcern op te bouwen. Ik ben blij dat ik heb kunnen bijdragen aan de totstandkoming van deze expansie en kijk er naar uit om de combinatie te helpen nog verder te groeien."

Reinhard Gorenflos (partner KKR): "Deze acquisitie demonstreert perfect ons commitment om getalenteerde management teams te helpen hun ambities waar te maken. Wij hebben onze belofte om AVR verder te laten groeien waar gemaakt en zullen samen met het management doorgaan met het versterken van de Europese positie van de nieuwe combinatie."

Hugo van Berckel (CVC): "Door het samengaan van Van Gansewinkel en AVR worden twee bedrijven van wereldklasse gecombineerd. De nieuwe combinatie is in staat een nog hoger serviceniveau te bieden aan haar klanten en vormt een Europese topspeler op het gebied van afvalmanagement, met een stevige thuisbasis in de Benelux. CVC zal de nieuwe onderneming ondersteunen in het realiseren van zowel autonome als acquisitoire groei."

Nadere informatie over AVR of Van Gansewinkel is te vinden op: www.avr.nl en/of www.vangansewinkel.com

Contactpersonen voor de pers:

* AVR: Paul Braams, woordvoerder +31 (0) 18 127 4302 / +31 (0)654 695345
* Van Gansewinkel Groep: Marc Ruis, woordvoerder +31 (0) 40 294 4455 / +31 (0)653 745234
* CVC Capital Partners: James Olley +44 (0) 20 7404 5959
* KKR Zoe Watt +44 (0) 20 7251 3801

Bijlage bij persbericht

CVC Capital Partners
CVC Capital Partners, founded in 1981, is a leading international private equity and investment advisory firm active in Europe and Asia. In January 2007, CVC closed its Tandem Fund at ¤4.12 billion, This brings CVC's total funds raised and managed since 1996 to in excess of ¤18 billion. CVC is one of the few buyout groups structured for both the European mid and large buyout markets. It operates an integrated network of 17 offices with an experienced team of 150 professionals led by 17 partners who are responsible for evaluating investments, providing strategic input to portfolio companies and maintaining a regular dialogue with investors. The current European portfolio totals 41 investments. CVC has acquired 236 companies to date for a total consideration of over US$ 86 billion. During 2006, CVC completed nine transactions in Europe and Asia, investing a total of ¤2.1 billion targeting business opportunities in a variety of industries and geographical locations. These deals include Belgian Post, Formula Group, AVR, DWB, Skylark, DCA and PBL Media, Shinwa Co and PTP. Skylark was the largest MBO in Japan while PBL Media is Australia's largest media group. More information about CVC is available at: www.cvc.com

Kohlberg Kravis Roberts & Co
Kohlberg Kravis Roberts & Co. (KKR) is one of the world's most experienced private equity firms specialising in management buyouts. Founded in 1976, it has offices in New York, Menlo Park, London, Paris, Hong Kong and Tokyo. Over the past thirty years, KKR has invested in more than 145 transactions with a total value of over US$ 274 billion. KKR made its first investment in Europe in 1996, and in aggregate has invested over US$7.0 billion of equity in 22 European companies through a wide range of transactions. These include the largest leveraged buyouts to date in the Netherlands and France, 10 investments in Germany, and 17 European transactions with a value of over US$1 billion. KKR¿s strong interest in the waste industry is also documented by its ownership of Duales System Deutschland - the German "green dot" recycling system and BIS Cleanaway, Australia.

More information about KKR is available at: www.kkr.com