Ingezonden persbericht



APS: Kansen Groene Hart liggen voor het grijpen

http://www.neprom.nl/

Groene Hart Pact organiseert 22 maart manifestatie 'Groene Hart in uitvoering'

Zeven maatschappelijke organisaties, verenigd in het Groene Hart Pact, tonen op 22 maart in de Leidse Pieterskerk aan dat het Groene Hart duurzaam te redden is, als nu de handen uit de mouwen worden gestoken. De zeven aangesloten organisaties (ANWB, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Milieufederatie Zuid-Holland, LTO Noord, Kamers van Koophandel en NEPROM) hebben in de afgelopen periode hun krachten en plannen gebundeld en zijn zo gekomen tot een aanpak voor het Groene Hart.

Het Groene Hart vormt al tijden de speelbal van verschillende belangen in Nederland. Het belang van het hart wordt breed onderstreept, maar tegelijkertijd vinden voor het hart schadelijke ontwikkelingen plaats. Het Groene Hart Pact wil deze tendens doorbreken, nu het nog niet één over twaalf is. Gezamenlijk streven zij naar een economisch vitaal, landschappelijk aantrekkelijk en ecologisch waardevol Groene Hart. Het Groene Hart is volgens hen van wezenlijk belang voor een goed leefklimaat in de Randstad en Nederland en daarmee ook voor de internationale concurrentiepositie van ons land.

Essentie van alle projecten die tijdens de manifestatie op 22 maart aan bod komen, is dat de uitvoering al is gestart of binnen handbereik ligt. De aard van de projecten loopt uiteen van het versterken van de natuur in samenhang met recreatieve netwerken tot de verduurzaming van bedrijfsterreinen en het selectief ontwikkelen van natuurrijke woongebieden. Op 22 maart wordt een groot deel van deze plannen gepresenteerd en bediscussieerd. Belangrijke sprekers zijn Ad Scheepbouwer van KPN en landschapsarchitect Adriaan Geuze van West 8. Felix Rottenberg is dagvoorzitter.

Het congres is primair bedoeld voor professionals die werken aan de verduurzaming en kwalitatieve verbetering van ons nationale landschap en inspiratie en ideeën op willen doen.
De drie betrokken provincies, verenigd in de Stuurgroep Groene Hart, hebben zich al enthousiast getoond over de plannen van het pact. De uitvoeringsagenda van de stuurgroep sluit dan ook goed aan op het programma van het Groene Hart Pact. Zowel de provincies als de betrokken gemeenten uit het Woerdens Beraad werken mee aan de manifestatie in Leiden.