Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergadering van 23 januari 2007

het college van burgemeester en wethouders

Op dinsdag 23 januari 2007 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Concernjaarplan 2007

Het college heeft kennis genomen van het Concernjaarplan 2007. In dit plan zijn alle politiek/bestuurlijk relevante activiteiten van de gemeentelijke organisatie voor dit kalenderjaar opgenomen, onder andere de werkzaamheden die uit de ambities uit het Collegewerkplan
2006 2010 vloeien. Ook de activiteiten in het kader van het Integraal Veiligheidsplan zijn opgenomen.

Voorstel verwijdering JOP Sibeliusweg/Ruyterstraat

Het college heeft in principe besloten de jongerenontmoetingsplek (JOP) aan de Sibeliusweg te verplaatsen naar de Vivaldistraat/Haydnstraat, nabij het voetgangers-/fietserstunneltje onder de Abram van Rijckevorselweg. De reden hiervoor is dat omwonenden van de Sibeliusweg, ondanks de gemaakte afspraken, structureel geluidsoverlast hebben en last hebben van diverse vormen van vervuiling. Voor de verplaatsing is een lichte bouwvergunning nodig. Het college stelt alles in het werk om ervoor te zorgen dat er geen tijd verloren gaat tussen het verwijderen en het herplaatsen van de JOP. De verwijderings- en herplaatsingskosten worden gedekt uit het JOP-budget.

Verzoek om vrijstellingen regionale Huisvestingsverordening Stadsregio Rotterdam 2006 met ingang van 1 januari 2007

Het college heeft de Stadsregio Rotterdam verzocht om te bepalen dat de artikelen 15, 16 en 17 van de Huisvestingsverordening Stadsregio Rotterdam 2006 niet van toepassing zijn voor het grondgebied van de gemeente Capelle aan den IJssel. Deze artikelen hebben achtereenvolgens betrekking op de invoering van een huisvestingsvergunning, onttrekkingsvergunning en/of een splitsingsvergunning. De gemeente maakt al geruime tijd geen gebruik van een eigen huisvestingsverordening, daarom zijn er voor de gemeente geen veranderingen. De Stadsregio heeft aan de gemeente gevraagd om formeel te verklaren af te zien van deze mogelijkheid.

Definitief besluit aanvullende aanwijzing dorpsgezichten Dorpsstraat-Kerklaan en Oude Plaats

Het college heeft definitief besloten de beschermde dorpsgezichten Dorpsstraat-Kerklaan en Oude Plaats te vergroten. Het dorpsgezicht Dorpsstraat-Kerklaan wordt uitgebreid met een gebied waarin de panden aan de Dorpsstraat 120-156 zijn gelegen. Het gaat hier in hoofdzaak om monumenten en beeldbepalende panden en de samenhang daartussen. Het dorpsgezicht Oude Plaats wordt uitgebreid met het perceel waarop het gemaal Dorpsstraat 9 staat. Tijdens de hoorzitting over het ontwerpbesluit is één mondelinge zienswijze ingebracht door de Vereniging van Huiseigenaren Merelwijk-West. Deze vereniging wil ook het Oude Laantje beschermen. Het college vindt dat deze vereniging geen belanghebbende is, maar zal haar wens betrekken bij besluitvorming over eventuele aanvullende bescherming van cultureel erfgoed.

Vergunningaanvraag Koninginnedagviering en Koninginnekermis

De burgemeester heeft besloten vergunning te verlenen aan de Stichting Cultuur en Evenementen (SCEC) voor het houden van een Koninginnedagviering op het Stadsplein en omgeving en een Koninginnekermis achter het gemeentehuis aan de Lijstersingel. Het college besloot vergunning te verlenen voor het ten gehore brengen van mechanische muziek en voor het innemen van standplaatsen.

Register peuterspeelzalen

Het college heeft het register peuterspeelzalen vastgesteld. Dit is het gevolg van de eerder door de raad vastgestelde Verordening kwaliteitsregels peuterspeelzalen Capelle aan den IJssel. Hiermee wordt het vergunningsstelsel vervangen. Exploitanten van een speelzaal moeten voortaan via een meldingsprocedure worden opgenomen in een openbaar gemeentelijk register. Het college heeft hiervoor ook het een meldingsformulier vastgesteld.

Voor wat betreft de handhaving heeft het college besloten aan te sluiten bij het handhavingsbeleid in het kader van de Wet Kinderopvang (WKO). Het college besloot toezichthouders van de GGD voor de inspectie aan te wijzen.

Plan van aanpak implementatie Wet inburgering

Het college heeft kennis genomen van het Plan van aanpak Wet inburgering. Hierin wordt inhoud gegeven aan de nieuwe wet en het laat zien wat de stand van zaken is binnen de gemeente. Hiermee wordt ook duidelijk wat de consequenties zijn voor de gemeente en haar inwoners. De gemeente richt zich op een implementatie van de nieuwe wet voor 31 maart 2007.

Resultaten enquête e-panel Knowledge Network

Het college heeft kennis genomen van de resultaten van de enquête van het Knowledge Network. Dit is een internationaal onderzoek naar de mening, behoeften en verwachtingen van burgers ten aanzien van lokaal bestuur. De gemeente Capelle heeft deze enquête aan het e-panel voorgelegd. Hieruit blijkt dat 94% van de Capellenaren tevreden zijn over de kwaliteit van leven in de stad. Men is tevreden tot zeer tevreden over de informatie die door de gemeente wordt verstrekt en de service van de gemeentelijke organisatie. Daarnaast vinden zij dat zaken als: veiligheid, betrokkenheid van bewoners bij de gemeenschap, openbaar vervoer en tekort aan woningen politiek prioriteit verdienen. Het onderzoek is ook uitgevoerd in steden in Zuid en Oost Europa.

n.b. aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend. De formele bekendmaking van de besluiten geschied waar nodig op de gemeentepagina in de IJsselpost of door persoonlijke toezending aan belanghebbenden.