Groen!

Brussel, 22 januari 2007

Paars schoffeert hardwerkende ambtenaren

Voor een aanpak van de fiscale fraude zijn voldoende gemotiveerde ambtenaren nodig

Groen! vindt de uitval van staatssecretaris Van Quickenborne tegen de ambtenaren (ambetantenaren volgens Van Quickenborne) van financiën benden alle peil. In plaats van het personeel af te slanken, moeten er belastingcontroleurs bijkomen. De pakkans voor sjoemelaars en frauderende bedrijven is veel te laag. Door te pleiten voor minder personeel bij financiën zet Van Quickenborne - in de beste liberale traditie - de deur open voor méér belastingontduiking. Het is onbegrijpelijk dat hij de steun krijgt van de kopstukken van Paars, premier Verhofstadt en SP.a -voorzitter Vande Lanotte.

Bovendien is de manier waarop Van Quickenborne zijn ideeën kenbaar maakt, een staatssecretaris onwaardig. In plaats van dit in alle discretie aan te kaarten bij de vakbonden en de ambtenaren zelf, lanceert hij dit idee op een nieuwjaarsreceptie. Elk respect voor de personeelsleden van de FOD Financiën ontbreekt. Blijkbaar is scoren in de media belangrijker.

Na de fiscale amnestie volgt nu het pleidooi voor minder personeel op Financiën. Paars wordt zo stilaan de regering van het grootkapitaal en de fraudeurs. Dat is niet alleen bedenkelijk op ethisch vlak, de overheid loopt door de gebrekkige strijd tegen fiscale fraude 15 miljard euro per jaar mis. Opnieuw worden bedrijven en grootverdieners bevoordeeld. De loontrekkende Vlaming van wie alle inkomsten bekend zijn, moet als enige de volle pot betalen.

Met zijn stellingname viseert Van Quickenborne de ambtenaren van niveau D en dat zijn vooral controlerende ambtenaren die op het terrein instaan voor controles en massas overuren presteren. Met hun uitvallen geven de Paarse kopstukken aan dat ze niets begrijpen van het protest van de ambtenaren die pleiten voor een modernisering op het vlak van informatica, meer middelen, opleiding en het aanwerven van nieuwe mensen om de achterstal van de inningen en de aanpak van fiscale fraude en ontwijking echt mogelijk te maken.

De vergelijking met Nederland gaat niet op. Tenzij liberalen én socialisten echt verregaand de kaart van de privatisering en de inschakeling van incassobureaus willen trekken. Groen! bedankt daar feestelijk voor.

Groen! pleit voor een herwaardering en modernisering van onze administraties, niet uitgaande van simplistische vooroordelen, maar van de realiteit op het terrein. Ook ambtenaren zijn hardwerkende Vlamingen, zij verdienen meer respect.

Wouter De Vriendt, lijsttrekker Groen! voor de Kamer in West-Vlaanderen

Vera Dua, voorzitter Groen!