Gemeente Zwolle
College wil verbeterd cultureel festival

Datum uitgave: 01/23/2007

Het college van burgemeester & wethouders blijft bij zijn voornemen om dit jaar het festival Stad als Theater geen subsidie toe te kennen. Het college vindt het wel belangrijk dat er in de stad een grootschalig, samenhangend en verbeterd cultureel festival komt. Het liefst nog in 2007. Hiervoor is hetzelfde subsidiebedrag beschikbaar.

In december 2006 maakte het college dit voornemen al bekend aan de stichting. Daar diende de Stichting De Stad als Theater, op verzoek van het college, een zienswijze tegen in. Deze zienswijze geeft het college geen aanleiding om zijn standpunt te wijzigen. Het college beraadt zich nu op welke wijze er in 2007 toch nog een festival kan plaatshebben en komt binnenkort met een plan.

Argumenten beoordeling zienswijze
Het college heeft voorafgaande aan zijn beslissing een zorgvuldige afweging gemaakt over het al dan niet toekennen van subsidie aan Stichting De stad als Theater voor 2007.

De commissie Stimulering Producties Podiumkunsten heeft de plannen 2006 en 2007 beoordeeld en editie 2006 geëvalueerd. De commissie oordeelde negatief. Met name het ontbreken van een artistieke visie speelde een belangrijke rol bij deze beoordeling. De uitkomst van de beoordeling en evaluatie zijn met de stichting Stad als Theater besproken.
Het college heeft de adviezen van de commissie overgenomen, omdat het plan voor het festival 2007 niet voldoet aan de criteria die in 2002 door de gemeenteraad zijn vastgesteld voor een grootschalig festival. Het college is met de commissie van mening dat door het ontbreken van een artistiek-inhoudelijke visie, de kwaliteit van het festival negatief wordt beïnvloed.

Rol adviescommissie
Sinds 2006 worden alle Zwolse festivals inhoudelijk beoordeeld door een onafhankelijke adviescommissie, zoals de commissie Stimulering Producties Podiumkunsten. In de subsidiebeschikking 2006 is bij de stichting De Stad als Theater aangekondigd dat het festival De Stad als Theater geëvalueerd zou worden. De commissie Stimulering Producties Podiumkunsten heeft aansluitend uitvoerig gesproken en gecorrespondeerd met het stichtingsbestuur.

Ontwikkeling van festival DSAT
Stichting De stad als Theater ontving sinds 2001 subsidie voor de organisatie van een cultureel grootschalig festival. Deze subsidie werd jaarlijks toegekend om een kwalitatief en professioneel theaterevenement in Zwolle te organiseren. Tot en met 2003 vormde de Zwolse binnenstad elk jaar het decor van het festival. In 2004 had het festival geen doorgang wegens financiële problemen, in dat jaar heeft de stichting wel subsidie ontvangen.

Toetsingscriteria uit het festivalbeleid
De commissie heeft de subsidieaanvraag van de stichting De Stad als Theater beoordeeld op de criteria van het festivalbeleid:

"Een subsidie kan slechts verleend worden indien de activiteit voldoende artistieke kwaliteit heeft en origineel en vernieuwend is en voldoet aan één of een combinatie van de volgende voorwaarden:
a) experimenteel van aard;
b) iets bijzonders toevoegend aan het culturele aanbod in Zwolle;
c) aan het reguliere aanbod een nieuwe invulling gevend;
d) een braakliggend cultureel terrein aanpakkend;
e) bijdrage aan een goed cultureel imago van Zwolle;
f) een groot publiek trekkend;

Voor de beoordeling van een initiatief voor een grootschalig festival met het daaraan verbonden grote budget zijn nog aanvullende criteria geformuleerd. Wij zijn van mening dat een dergelijk initiatief in ieder geval aan de volgende zes voorwaarden dient te voldoen:

· een samenhang biedend thema voor een reeks van voorstellingen
· een heldere artistieke visie
· een culturele impuls voor deelnemers en toeschouwers
· duidelijk zicht op het te bereiken publiek (breed of specialistisch)
· een originele formule/aanpak, daarmee een aanvulling op het bestaande aanbod
· goede organisatorische opzet, inclusief publiciteit en financiën
· gebruik maken van de culturele rijkdom van Zwolle

Het navolgende criterium kan een extra aanbeveling zijn en meewegen bij het stellen van prioriteiten:

· de potentie om op termijn een landelijk evenement te worden".

Bron: afdeling Communicatie